2020-06-13 780 浏览
今日黎到实而不华嘅北京水饺店,做咗下午茶嘅时间,下午茶餐牌选择就唔算好多,俾你小食呀面呀炒野呀都有架,想平少少就可以谂下午茶,因为都有送豆浆。下午茶我地就叫左两个餐,第一个只系韭菜饼餐,另外嗌左酸辣汤面。再加多一份北京煎饺。酸辣汤面用料都好丰富, 上面你见到啲超级多的豆腐,木耳,肉丝,鸡蛋,红萝卜等,酸辣汤味道黎都几适中,食落开胃好嘢味,适合香港人口味,听到唔少人都会点呢个酸辣汤。面质黎都欣赏,因为佢用左一个比较幼身少少见面,咁对于呢类黎要挂汤嘅面,用唔太粗身的面可以挂到更加饮到多啲汤汁。另外点的就有北京煎饺,绝对唔同日式煎饺𠮶皮好簿,呢只系皮厚,但唔硬,一咬落去入边都有汤汁流出来。而且馅饼一向都系佢地间店嘅招牌菜,除左韭菜馅饼之外,仲牛肉馅饼同埋羊肉馅饼,不过不午茶无,想食的朋友可以另外点。睇相都见到,外皮的都知道好香脆,入边都有好多韭菜同埋有浓郁香味。

酸辣汤面
韭菜馅饼配春卷