趁住复活节假期,就去左文华东方快船廊食下午茶🫖,秉承住英式下午茶嘅传统,非常之优雅,绝无花巧,实而不华,成为城中嘅经典,适逢复活节餐厅都会有一啲复活节嘅装饰,喺枱面都会摆咗几只复活蛋🥚,有啲节日嘅气氛🎉,而且侍应都系一贯嘅专业同亲切,令人有宾至如归嘅感觉Spring Afternoon Tea For Two ($708)文华东方茶🫖文华东方自己调配嘅系呢度嘅招牌,颜色会比较深,茶味浓,会带有一啲云呢拿同薰衣草味,同埋会有少少焦糖嘅味👍🏻果味姜茶🫖会有一啲金橘类生果味,少少玉桂味同埋姜味,而姜嘅辣味唔会好辣,个感觉有少少似圣诞节呢度嘅餐具都系会用文华嘅银器,连茶壶都系银壶,保温效果极佳唔会啲茶会冻,而且是应会不断为客人refill啲热水👍🏻十字包 🍞复活节酒店做额外有十字包,够晒应节🥳,面包油肉桂同埋提子干,面包松软英式松饼🧈Scone系下午茶嘅灵魂😋,要做到松软而湿润,要有香浓嘅牛油味又唔会呈一粒粒粉状,少啲工架都做唔到,呢度可以成为城中最好食嘅scone,可以做到松软、湿润、香浓于一身😍,再配埋佢招牌嘅玫瑰果酱🌹同clotted cream系完美嘅结合三文治🥪最底层有四款三文治,芫

文华东方茶🫖

果味姜茶🫖

十字包 🍞

英式松饼🧈

三文治🥪
最底层有四款三文治,芫荽鸡蛋沙律,洋葱吞拿鱼羊奶,鲜虾鸡尾酒芒果生菜,黑椒烟熏牛肉酸奶油,后面𠮶两款会比较出色小小嘅,鲜虾爽口弹牙🦐,最有芒果少少酸甜嘅味道,味道清新。烟熏牛肉都做得唔错,会比较浓味,个酱汁好惹味,建议最后先试呢份三文治

法式蘑菇松露酥皮盒🍄
个酥皮盒都有香浓嘅牛油味,但系略嫌唔够酥脆,个蘑菇馅料就非常浓郁🍄

榛子马德莲蛋糕🌰
形状胀卜卜,造型好靓,蛋糕湿润有浓郁嘅蛋香,喺角落仲有好多榛子碎碎,唔好睇小佢咁少但系系非常之香浓可口

1963文华芝士饼🧀
呢个都系文华嘅招牌甜品之一,芝士蛋糕口感细腻香滑,芝士味浓郁

萨克蛋糕🍫
香浓嘅朱古力蛋糕,但系口感比较厚实

青柠挞🥧
有烤烘过嘅蛋白,口感轻盈,系略嫌歌青柠味唔够突出可以再酸少少

云呢嗱红果慕丝🍓
颜色已经非常之吸引,会有少少红石榴干,中间系一啲云呢拿慕丝,底下系一啲红果果酱,酸酸甜甜,慕丝creamy,果味浓郁🥰

朱古力榛子蛋糕🍰
酒店仲送咗个迷你蛋糕,俾我哋庆祝生日,朱古力纯厚香浓🍫榛子慕丝🌰丝滑顺口,底下仲有榛子脆脆饼底,增加蛋糕嘅口感同埋令到个榛子味更加浓郁,估唔到赠送嘅甜品系成个下午茶最好食嘅甜品😊

成个下午茶个份量都几大,唔少人都要打包走,建议你食下午茶之前真系要留肚唔好食嘢😜