2022-08-03
大家可能认识Gordon Ramsay,不过大家又知唔知佢嘅师傅Joël Robuchon?佢系全世界攞得最多米芝莲星星嘅主厨,被称为法国料理之神,而今日介绍嘅就系佢旗下、喺每个国家都差唔多攞到米芝莲星嘅连锁法国菜餐厅。L’Atelier de Joel Robuchon喺一间喺香港连续攞咗11年米芝莲三星嘅法国菜餐厅,由2012年去到今年,亦都曾经系亚洲50最佳餐厅,可以话系香港最具代表性嘅高级 fine dining 法国菜。被称为法国料理之神既主厨Joël Robuchon,曾坐拥35颗米芝莲星星,佢曾经教过Gordon Ramsay。主厨其实喺13岁𠮶时系立志成为一位神父,所以之前喺修道院帮啲修女煮𩠌,佢觉得依个系神嘅召唤,所以系15岁𠮶时就立志想成为一个厨师,喺佢38岁就打破咗最年轻攞米芝莲三星嘅纪录。虽然主厨过咗身几年,但佢呢个传说都系一直延续,餐厅采用食材搭配优秀,服务顶级,提供一个一流嘅FineDining体验。餐厅可以透过电话预约,依家亦都可以喺网上预约,基本上如果系星期六日,要两三个月前预约,平日可能可以执到一个月嘅booking,订位个时就要比订金,每人500。餐
餐厅可以透过电话预约,依家亦都可以喺网上预约,基本上如果系星期六日,要两三个月前预约,平日可能可以执到一个月嘅booking,订位个时就要比订金,每人500。 餐厅喺置地广场,可以喺置地广场3楼上4楼,喺地下其实都有专属嘅升降机去到。 餐厅有分L'ATELIER同LE JARDIN,前者喺法文系解工作室,后者系解花园,前者其实系坐喺一个Bar Counter,有大概30至40个位围住个开放式厨房,后者就好似正规 Dining Table,大概有8至10张枱,真系可以望住平台花园嘅座位。我自己钟意前者,因为佢可以望到 厨师嘅制作过程,气氛比较亲切但又不失高雅,而且可以叫到一份特别嘅Menu 后者就比较有空间感,枱与枱之间距离充足,隐私度十足。 餐厅同平时嘅米芝莲餐厅好唔同,一入到去就可以见到招牌嘅红色同黑色做主调,时尚简约但有格调,配上幽暗嘅灯光,突显光猛嘅开放式厨房,虽然冇好似香港其他楼底好高、空间感好大嘅华丽法式格局,冇好浮夸嘅水晶灯、银器,但佢就系带有时尚感,平实又摩登,就连防疫嘅隔板都系用红黑色。
呢度嘅厨师都系着返黑色,衬返呢一个环境,呢一点非常之细心。
如果你系庆祝生日或者特别节日,可以要求预约一个蛋糕。
1️⃣ Lunch Menu 💰690/790/990 呢度嘅餐牌有两款,如果你系坐吧枱就会有第一页,佢系一个Special Tasting Menu,将佢10几道嘅招牌菜用small portion呈献,价钱方面都会平啲,大约二百几至三百几。 至于其他Menu就坐边度都有,Set Lunch Menu有3个价位供选择,个分别就系一个系拣前菜或者汤,一个系一个前菜一个汤,最后一个系有两个主菜,全部都会包 甜品加咖啡。 另外会有A La Carte Menu、signature tasting menu、dessert menu 同drink menu。
今次我介绍嘅系Set Lunch Menu同Special Tasting Menu,Set Lunch Menu入边嘅前菜同主菜会成日换,如果食唔到想食嘅招牌菜可以喺Special Tasting Menu度拣,基本上呢两个Menu可以试到八、九成嘅招牌菜。
1️⃣ Bread basket (👅: 8.5/10)
面包每个比较迷你,食落去麦味唔算突出,系有少少咸香味加上丰富嘅牛油香,略嫌油腻左点。
咁多款最钟意迷你牛角酥、芥末烟肉包同芝士包,牛角酥算松化,牛油味重,咸火腿面包棒咬去脆口,食落有咸香味,芝士包一样食落有咸香味。
记住唔好食晒呢度个面包,因为要留肚食之后嘅嘢,面包可以打包,店员喺你走𠮶时打包俾你。
1️⃣ Amuse Bouche (👅: 8/10)
Appetizers
1️⃣ Le Caviar Imperial +💰280 (👅: 9/10)
前菜首先介绍佢哋嘅招牌,系经典蟹肉鱼子酱配上龙虾汤啫喱,呢一款间中会系lunch Menu见到,不过就一定会喺speical tasting Menu见到,店员介绍佢会有三种嘅呈现方式,我好好彩第一次就食到佢最经典嘅呈现方式,就系系一只大嘅白碟,另一个系用一个透明杯,最后一个系会用一个鱼子酱小盒,上面就会铺满鱼子酱。
如果要挑剔就系鱼子酱菜式无提供贝壳汤匙,而系用金属汤匙,因为用普通材质匙羹可能会破坏鱼子酱嘅味道。
2️⃣ Le Foie Gras (👅: 8.5/10)
Hot Soups
1️⃣ Les Crustaces +💰120 (👅: 9.5/10)
呢一度可以话系全间餐厅我最钟意嘅菜式,喺Special tasting Menu都有。呢个法式马赛鱼汤系用上日本松叶蟹、龙虾同海鲜肴成,旁边伴以脆米虾球同墨西哥辣酱。
隔离嘅炸虾球咬落香脆,不过对比起龙虾汤就比较普通啲。
Mains
1️⃣ Les Spaghettis +💰150 (👅: 8/10)
意粉幼身,煮到Al dente,咬落去弹牙,不过可惜唔系手工意粉,龙虾汁用黄酒、虾膏去煮,质地比较轻身因为冇用忌廉,食落去有龙虾鲜味,意粉唔算挂满龙虾汁,因为酱汁质地比较稀,加上鱼子酱,层次丰富左,不过我觉得龙虾汤个味会再浓啲,重口味嘅我觉得酱汁味道比较淡啲,而龙虾肉用咗一只波士顿龙虾,够厚身大嚿,咬落去弹牙,生熟程度啱啱好,食落鲜甜,我觉得龙虾肉做得比龙虾汁出色。
2️⃣ La Caille +💰100(👅: 9/10)
鹌鹑腿既外皮够薄身,咬落够脆,入边嘅肉够粉嫩,咬落去系偏扎实带爽口,够juicy,肉汁锁左系肉入面,因为系free range鹌鹑,每日有段时间可以走地,肉带小小膻味,不过酱汁食落去偏甜,同鹌鹑非常之夹。
但呢度菜好食在于厨师将鹌鹑胸去骨,酿入鹅肝mousse,慢煮之后再煎香外层,绝对系心机之作,加咗鹅肝嘅鹌鹑胸,鹅肝够肥美,煎得外层香脆,咬落柔软,因为鹌鹑胸肉偏瘦,一肥一瘦,两者相辅相成,味道非常之夹,口感更丰富,唔细心啲食根本分唔出入边系有两种食材,系两者平衡得非常好嘅一道菜色,因为法国菜最主要嘅精髓就系平衡。
3️⃣ Le Porc Iberique (👅: 9/10)
🥔 Mashed Potato (👅: 9.5/10)
入口非常幼滑,完全唔会见到任何粒粒,入口都系无颗粒感,系食过最绵密既薯蓉,好似食紧mousse咁,但又保持适当嘅湿润度,牛油味道非常浓,每食一啖好似食紧几盒牛油咁,但食落去又唔会觉得腻,反而系想一啖一啖食晒佢,但佢嘅薯香同埋奶香系平衡得完美,无论食几多次都系觉得好有惊喜,虽然佢嘅食谱已经大为广传,用四种材料同50分钟就做到,但佢嘅技术就唔系个个都做到,绝对系人生食过最好食既薯蓉。
Special Tasting Menu
1️⃣ Le burger 💰340(👅: 8.5/10)
未食已经闻到鹅肝嘅香味,睇落去冇咩特别之处,一咬落去非常香口,面包有烘过,软硬适中,鹅肝够肥美,咬落去系软嫩无筋,而且多汁牛肉系非常粉嫩,咬落去juicy唔干身,食落去肉味重,整体系好juicy,因为份量唔多话所以食起嚟唔算好腻。
薯条系将薯仔手切成比较细条,配合返迷你汉堡,不过食落去就比较普通,因为唔够脆身,可能因为薯蓉太出色,配搭薯条嘅系姜味茄汁,不过食起上嚟都冇咩惊喜。
Dessert
1️⃣ Le Chocolat (👅: 9/10)
朱古力慕斯入口即化,够creamy,食落味道浓郁,朱古力味道一直停留喺口腔,久久挥之不去,加上焦糖化左既榛子酱、朱古力脆脆同埋附近嘅果仁,口感非常丰富,最有惊喜系个雪糕食落去伯爵茶味突出,可以中和一下朱古力嘅浓郁。整体所有组合都好夹,层次丰富,钟意朱古力既人绝对推介,不过如果一个人食晒就会觉得有啲甜,适合同人share。
2️⃣ La Pomme (👅: 9/10)
Apple Tatin绝对系一个好考技术既甜品,因为需要将苹果切到一片片非常薄身,苹果咬落去非常软身,食落去苹果味道浓郁,酸甜交集,苹果肉食落清甜,苹果白兰地酒雪葩绝对将苹果嘅香味倍添层次,加上云呢拿雪糕,整体唔会太甜,平衡得非常之好,如果要挑剔就系饼底偏硬少少。
3️⃣ La Framboise (👅: 8.5/10)
开心果慕丝咬落厚身,入口香滑,不过食落开心果味道唔算突出,反而杏仁味比较突出,上面嘅红桑子食落去比较酸,几适合中和一下主菜嘅浓味。
红桑子雪葩酸味都几突出,唔系个个可以接受,不过如果唔钟意食甜嘅甜品,咁呢个就会好适合。
4️⃣ Petite four (👅: 7.5/10)
La Carte Des Desserts
1️⃣ Le Soufflé 💰220 (👅: 9.5/10)
跟住就拣咗喺La Carte既甜品,全部都系$220一份,我就叫咗呢度嘅招牌Soufflé,即叫即焗所以要等20分钟。
2️⃣ Le Chocolat Sensation 💰220 (👅: 8.5/10)
Drinks
1️⃣ Cappuccino (👅: 9/10)
2️⃣ Chocolate (👅: 8.5/10)
🌟 Robuchon 系四月换新主厨,系澳门天巢Robuchon分店既主厨Chef Julien Tongourian 黎香港坐镇。所以呢两次用餐食物质素出品稳定,保持水准。前菜方面最有惊喜系龙虾汤,因为佢系我香港饮过最浓郁,可以同佢匹敌既只有文华扒房,而佢个招牌菜鱼子酱前菜将三者平衡得非常之好,令人抛开有鱼子酱一定好咸嘅概念。主菜方面龙虾意粉我觉得意粉如果变做手工口感更佳,同埋饮完龙虾汤有对比,酱汁唔够龙虾汤浓郁,至于招牌既鹌鹑就可以食到佢同鹅肝嘅完美融合,无论味道上定系口感上,配菜嘅薯蓉更加唔使讲,robuchon甚至令到佢可以成为主角。而甜品最钟意当然系佢嘅招牌soufflé,因为佢系一样好难做到完美嘅甜品,香港做得唔错嘅就只有robuchon 、petrus同somm,三间同为香港嘅高级法国餐厅,不过佢嘅lunch Menu嘅甜品都有惊喜,尤其系朱古力同埋苹果塔,每一样菜式或者甜品都会有一个元素令你有惊喜。食过两次嚟讲,佢嘅招牌菜出品好稳定,绝对受得住米芝莲嘅荣耀。
饮品方面,如果你系叫Special Menu嘅话,咖啡同茶要另外加钱,大约都系60几蚊一杯,但我会觉得好值得,因为佢哋嘅咖啡同朱古力质素,唔会比出边嘅Cafe差,连饮品都咁讲究,绝对符合米芝莲三星餐厅嘅质素。
Lunch set menu,以米芝莲三星嘅餐厅黎讲,性价比好高,因为如果唔加钱嘅话,$1000唔使就食到,两次都加咗钱食招牌菜嘅我,就差唔多人均1000,晏昼已经可以试到招牌tasting menu嘅大部份招牌菜。
虽然lunch Menu会不时更改,不过special tasting menu同A La Carte menu就可以四季都食到。四个月内食左两次,我谂我要休息吓,因为等紧佢秋冬季嘅Menu,最想试嘅系佢秋冬季先有嘅栗子汤。每一年嘅Menu可能都会有微微嘅调整,不过主要嘅招牌菜式都会保留,彩色都系偏向法国菜糅合左少少日本元素。
Robuchon行既系系平平实实嘅法国菜,就好似佢既装修风格一样,食物方面都系化繁为简,每一道菜色唔会话太过复杂,都系用少少配角去衬托一个主角,唔会有好花巧嘅摆盘同埋好创新嘅呈现方式,你系食得出自己食紧啲咩嘅食材同味道,唔会好似食紧分子料理咁,喺系细节尽显功架嘅路线,由佢嘅多款面包,到每一道菜色,都可以睇到厨师花好多心思,令到你喺每一道菜色都会有一啲记忆,因为法国菜就系讲求唔同食材之间嘅平衡,唔会话互相争做主角,系你联想唔到两样有关系嘅食材,摆落口竟然系同一件事,个样就系法国菜嘅精髓。当然如果要挑剔robuchon,就系佢摆盘上嘅精致度同埋菜式创新个方面。
同caprice比较,大家都系好着重玩层次,从中揾出平衡,不过caprice可能会比较创新小小,好似将现代健康嘅哲学摆落去法国菜,即使用上海胆、鱼子酱呢一啲嘅食材,食落去唔会好似一般法国菜咁「重口味」。至于PETRUS都系喺传统上但有少少创新,喺法国菜融合少少日本菜元素,提供客人惊喜嘅海鲜菜式,但又无法国菜嘅油腻感。而robuchon相对系比较传统、稳阵啲,主打嘅系一致同稳定,但其实喺唔同季节下、唔同嘅主厨、唔同食材下都可以保持风格一致,绝对系佢呢一个连锁餐厅去到边个国家都可以攞米芝莲认证嘅关键,每一间法国菜各有风格,各有所好,因为每个人嘅接受范围都唔同,所以好难定夺边一间系香港之首。
环境方面,L'Atelier行时尚型格吧枱嘅路线,虽然佢冇好似petrus嘅海景,佢都唔系五星级酒店嘅餐厅,不过我系坐吧枱位,所以唔需要好注重礼仪,可以好似平时喺酒吧咁边食边倾偈,亦都可以同店员交流,而且可以观看到上餐同埋厨师料理嘅过程。而餐厅嘅厨房抽风做得非常之好,因为喺吧枱位,但完全问唔到厨房传出嚟嘅香味。另外我觉得吧枱呢度影相唔错,因为每张枱都有独立嘅射灯,因为有好多法国菜餐厅可能注重气氛,所以灯光就唔算充足。
总结呢两次嘅用餐体验都唔错,可以喺休闲嘅气氛下品尝到米芝莲三星嘅法国料理,出品稳定,喺一场味觉同埋视觉嘅享受、一餐色香味俱全既法国盛宴。虽然主厨Robuchon已不在人世,但佢嘅精神同埋创造菜式都会广为流传、流芳百世。
👅味道: 9/10
🍴环境: 8/10
💰消费: $780-1000pp (服务费: 10%)