2022-03-31 3233 浏览
由于工作关系,今日到访荔枝角一家长者服务中心,事后都要揾餐晏仔,所以,过嚟工厂区一带,先兜个圈,等过咗放饭嘅高峰时段。最后,嚟到「亿利」嘅「INN - I’m Not Nothing」,一来厂厦啲楼上铺无咁多人,二来年多前错到访过,知道其有番咁上下水准。无论门口,定室内,装修得都几骨子,一室以白为主调,放置咗啲罗马柱,又摆放唔少植物,挂上细细盏嘅水晶吊灯,整体感觉休闲。加上过咗饭市,成场都喺得一、两枱客,大家隔开啲坐,自己食得安心多啲。午餐嘅选择都唔少,由轻怡嘅到重肉感都有,共10款,定价由$88-$148,包餐汤及餐饮,但餐饮只限选$28以下,转饮其他嘅,就有半价优惠。此外,亦可以加配选项,如意粉、薯条、法式班戟。 是日餐汤今日喺南瓜忌廉汤,睇卖相已经好吸引,色泽鲜橙黄色,加上以忌廉拉咗少少花纹,确喺几赏心悦目。入口热焫焫,最怕啲餐汤不冷不热,而且,南瓜味颇突出,口感柔滑,做得相当具水准。 虎虾肉罗勒蒜辣扁意粉 $98拣咗一个中价位嘅蒜辣扁意粉,店员好细心,先问我食唔食得辣,因为,呢道意粉都几有辣劲,不过,佢话可以拣小辣或走辣,最后要咗小辣,辣度恰到好处,有点点辣劲,却喺点到即止,唔
是日餐汤

是日餐汤
虎虾肉罗勒蒜辣扁意粉 $98

拣咗一个中价位嘅蒜辣扁意粉,店员好细心,先问我食唔食得辣,因为,呢道意粉都几有辣劲,不过,佢话可以拣小辣或走辣,最后要咗小辣,辣度恰到好处,有点点辣劲,却喺点到即止,唔会太呛,而且,意粉好有咬口,并充满蒜香;虎虾虽未喺好珍宝嘅级数,但鲜爽有鲜虾嘅甜味,去晒壳,方便食用。
鲜奶咖啡 +$19

上次试过佢啲鲜奶咖啡,印象中又喺水准之作,所以,今次都加多少少叹番杯。拉花本身几靓仔,虽然线条唔及上次咁幼细,但冲泡出嚟都好醇厚,咖啡嘅香味香浓得嚟带点果仁香气,饮得出口感均匀顺滑。
鲜奶咖啡
有时候,一个人静静哋用餐,沉思吓,感觉喺几唔错。尤其依家晌疫情下,好多活动都停咗,偶尔食餐好,都算喺为生活添加少少乐趣。