2017-09-28
原来喺我工作地方附近有间咁正嘅cafe,多得朋友带我黎,可以喺忙碌工作后坐低慢慢倾,唔洗俾人赶 (笑)入到cafe系好开扬的,设计简约,好宁静嘅感觉,值得一提系啲櫈坐得好舒服,唔会un住patpat的。蟹肉他他卖相好精致,除左蟹肉,仲有牛油果,蕃茄等,夹埋一齐食增加口感,蟹肉味劲浓,值得推介,缺点就系。。。份量有点细。本来为左海胆意粉而黎,但唔好彩地冇海胆,取而代之系将海胆变成凡立贝,意粉嘅汁系一样的,讲到意粉口感系我中意嘅,唔会太un,每条面都充满左酱汁,不过估唔到凡立贝代替海胆嘅份量只有一粒,老实说有点小器吖,整体黎讲我觉得普通意粉一碟啰。最后叫左炸鱼薯条,伴自家制鳗鱼汁,学朋友话斋,个汁有特色但唔特别,其实唔系好食得出个汁有鳗鱼(爆)至于炸鱼系ok嘅,外脆内软而且鱼肉冇炸到干哂,幼薯条食下一条食下又一条,系外脆内软好味嘅,相比蟹肉他他 & 意粉,呢碟份量大好多,最后仲要食唔哂添。朋友坚决唔俾我饮冻野,叫左呢个杞子菊花蜜糖热饮(佢餐牌个名我唔记得左)菊花清香,加上蜜糖非常滋润,系唔错嘅选择喔!总括而言,呢间cafe系倾计谈心好地方,好舒适,而且唔会有压迫感,虽然食物唔算得上最好味,
总括而言,呢间cafe系倾计谈心好地方,好舒适,而且唔会有压迫感,虽然食物唔算得上最好味,但用心制作系好重要的,我会再黎㗎(笑)