一个普通礼拜四夜晚, 落雨.偶尔唻到大埔够钟觅食. 远远已经望到非常宁静舒适的小店,灯光温暖. 入店已见到一台正在庆祝小朋友生日,更添温馨.坐低已经惊喜, 见到4个set menu菜单都啱食, 最终拣一个炸鱼薯条, 一个加拿大猪扒.本身并无期望, 系出面食过太多唔好食嘅炸鱼薯条, 柴到飞起的猪扒. 但呢间小店不仅仅满足期望, 更大大超过预期.(炸鱼薯条)非常热非常脆炸鱼薯条, 薯条唔需要任何酱料已经十分美味. 外表松脆内里嫩滑.最亮点系豌豆,出面从未试过如此好食豌豆沙律, 所有调味刚刚好.(加拿大猪扒)绝对想象唔到呢个猪扒可以如此多汁如此嫩滑, 简直让人喜出望外.下面D配菜都绝不输俾猪扒本身, 薯仔同之前薯条一样内里嫩滑,毫无干柴的感觉.番茄汁与一些蔬菜,煮到软熟刚刚好, 每一口都入味十足.另外3款配菜都十分出色. 炸池鱼, 番茄芝士(唔记得全名), 再有鸡软骨(唔记得影相)加上另外再叫南瓜汤同三文鱼沙律. 呢餐没有一样食物系失望嘅, 以上每一款都让人想象唔到一家大埔小店可以有如此质素.香港仲有如此店铺,让人感觉温馨惬意.
一个普通礼拜四夜晚, 落雨.

炸鱼薯条
(炸鱼薯条)

(加拿大猪扒)
番茄汁与一些蔬菜,煮到软熟刚刚好, 每一口都入味十足.
炸池鱼 + 番茄芝士

香港仲有如此店铺,让人感觉温馨惬意.
2024-03-07
炸鱼薯条