2017-01-10 160 浏览
虽然唔系咖啡爱好者,但一直周不时试大大小小唔同类型嘅Cafe,为嘅只系寻找一个可安心带挚友朋友倾计舒服,野食好味嘅地方~办馆实际位置比地图上显示易揾好多,其实就系世贸向左行小小,右手面就会有鸡那咁大只字写住办馆(即系商场入口右手边)。正题:👍🏻楼底够高,环境开扬,indoor环境非常一流。👎🏻唔建议坐outdoor,景观ok,地方好大但感觉焗促,当日若然唔够风凉水冷就最好咪坐。重点系,侍应生严重短缺唔会得闲理你😞👎🏻饮品方面,既然畀得客人选择冻柠茶,可以冲好少少吗?从未饮过"反晒"嘅冻柠茶(一送到黎个色水已知出事)。五星系负皮星,唔好搞错。结果味道当然又苦又涩,落双倍糖水都冇盖唔过。原因只有两个----一系水吧系新手,唔知"茶胆"一定要热水冲+完全摊冻💦,而加左冰谂住快啲整冻到个茶胆;一系佢今朝手脚慢唔够时间做准备,所以偷鸡用呢招。茶胆开衰左,当日冇论柠茶奶茶都死☠️👏🏻冻柠茶忠实fans可以试下品越越南餐厅𠮶杯,系意想不到嘅有茶味之余一啲都唔苦,好有诚意!香港买少见少喇!👍🏻好在,友人杯咖啡系👌🏻的👆🏻一送到黎就咁嘅样,灰左食物方面,🍝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻无论系蒜虾扁意粉或Ca

正题:
👍🏻楼底够高,环境开扬,indoor环境非常一流。

👍🏻好在,友人杯咖啡系👌🏻的
反斗冻柠茶
👆🏻一送到黎就咁嘅样,灰左

食物方面,🍝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
无论系蒜虾扁意粉或Carbonara意粉都冇得弹!
意粉本身能煮到刚好,味道亦非常到位,上菜时温度亦够热,所以香气特别浓烈!(对比走高档价嘅Simply life明显出众,𠮶边经常上菜时意粉只系比室温暖小小,味道仲非常重。😵有一次食嘅蟹肉意粉好似落左几重盐咁!)
蒜香虾扁意粉(微辣)
可能因为太好味又唔漏,意粉嘅份量可以大翻三份一就好喇!😋而家呢个份量男人一定唔够食。唔知系咪午餐细份啲呢?反正叫货翻黎嘅意粉唔值钱,我宁愿佢加多$5有得加底就好喇!

卖意粉嘅地方众多,其实我系一啲都唔介意个配菜系啲乜,但好介意蒜香意粉有冇蒜香、有冇加入微辣份量嘅指天椒🌶、配菜有冇调味同畀诚意处理过食材(最怕系大而有雪味嘅虾🍤,有沙嘅蚬同煮至香口胶咁嘅青口)

之前一直只能喺赤柱先食至嘅蒜香蓝青口扁意粉,今日终于揾至替代品喺闹市都值得开心嘅!❤️

服务方面,侍应态度系友善,但睇得出佢地非常欠缺人手!面对住大概三十位客,只有一个新手年轻女侍应冲忙地应付厅面所有工作(知佢新手因为水吧职员提佢枱号),最惨系个场地方大,outdoor又有两枱客,跑都唔掂!所以我会体谅佢落错单,唔记得俾叉同double糖水我地,仲有知道我地要埋单但唔记得左。

💡可能年尾难揾人,又或者都悭成本,希望管理层正视呢个人手严重不足嘅问题❗️否则我谂连呢个女侍应都好快顶唔顺劈炮!
因为服务不足而令至食客失去品尝美食嘅机会太可惜喇...

2017-01-08
蒜香虾扁意粉(微辣)
  • 蒜香意粉
  • Carbonara