2017-08-28
M佬工干第一晚,屋企煮面食;M佬工干第二晚,买咗个面包食;M佬工干最后一晚,我决定对自己好啲,今晚就去中环兰桂坊觅食!唔好谂多咗,我嘅觅食意思系揾间fine dine食好西,对自己好啲先得!食我最钟意嘅日本菜 - 浪人日本料理。枝豆一坐低店员就送上枝豆,同平时食开嘅唔同,呢个枝豆经过调味同微煮,除咗有微香嘅蒜味,仲有清香嘅酱油味。寿司今日选择咗四款寿司:三文鱼、帆立贝、牡丹虾、吞拿鱼腩。三文鱼嘅鱼脂味十足;帆立贝就够晒弹牙,仲好胶口;牡丹虾就成只手掌咁大只,虾肉好鲜甜,极富弹性,鲜爽无比;至于食到我哗哗声就系呢碟吞拿鱼腩,鱼脂分布鲜明,而且够晒新鲜,仲有入口即熔嘅感觉!季节鱼刺身呢度嘅海产主要由东京筑地空运到港,因为受到季节同时令嘅影响,所以每星期嘅刺身都唔一样,而今晚嘅选择,好多款我听都未听过,但最令我味觉喜爱嘅就系金目鲷同黑陆,鱼味够晒鲜浓,真系好想encore再encore!味噌豚肉锅至于主菜嘅选择就系豚肉锅,豚肉系选用五花腩,但就一啲都唔肥,只系得近皮有少少脂肪,食落唔油腻,肉质够嫩,至于汤底味道清清哋,唔会太浓,食完又唔会话好口喝!
枝豆
枝豆