2010-03-28 134 浏览
唔会无啦啦,山长水远过来西贡,其实我真系好想o系西贡食西餐架!可惜今日过来,都系跟队食海鲜…。食唔到西餐,俾我揾到间咁西化,咁home made的面包店,总算不枉此行。店内有好多市区少见的西式包饼,奇就奇在,她单个面包一d都唔贵。好似我买呢个玉桂酥,大大个,都系$6啫!店员说,佢地做呢个好好食(我真识货呢!)。肉桂味好平均咁,打栋,如树纹,扫上几朕,没有抢到面包的甜味。它不是牛油量重的pastry,遍向面包质地,一层层面包「丝」,叮热吃,相当好食!另外买左件朱古力蛋糕。朱古力不是dark,但也很重朱古力味。质地似雪硬了的朱古力浆,又似choco cheese cake,很幼滑。馅太厚,反而饼底相对较薄。从饼边清楚食到,唔用系用消化饼做,而系杏仁碎粉+燕麦之类mix,所以较粗粒嚡口,一点也不甜。由于时间仓促,求其买左最想食既,其实仲有好多野想试。要再待下次了。
…。
食唔到西餐,俾我揾到间咁西化,咁home made的面包店
,总算不枉此行。
店员说,佢地做呢个好好食(我真识货呢
!
o个D肥馅角系咩黎既呢?真系好有趣呀!
样样都想食!
玉桂酥
Choc. slice cake
2010-03-28
o个D肥馅角系咩黎既呢?真系好有趣呀!
样样都想食!
玉桂酥