2023-05-04 190 浏览
几个月都冇打过边炉,早前同朋友夜晚去咗将军澳呢间台式一人一锅,有几款唔同嘅套餐可以选择,我哋选择咗可以任食美国Prime Grade 极上牛颈脊同埋西班牙伊比利亚黑毛猪嘅$298放题套餐。呢个套餐除左一般火锅食材嘅任饮任食,仲有埋Prime Grade牛肩胛肉、西班牙无激素猪肉片、台湾沙茶牛肉、精选鸡腿肉同埋深海鱼柳。每款肉嘅味道其实都几好,不过当然我哋主打都系食极上牛颈脊同埋黑毛猪啦。极上牛颈脊肉质鲜嫩,口感柔软。而西班牙伊比利黑毛猪肉质丰腴,口感鲜美。我地都忍唔住食左好多。汤底方面,我同朋友分别拣咗药膳椰子清鸡汤同埋药膳虫草花桃胶鸡汤。椰子鸡汤嘅味道清甜,无论系配肉类定系蔬菜类都非常适合。至于药膳虫草花桃胶鸡汤都系一个非常有益健康嘅汤底。虫草花具有补肺益气、滋阴润燥、提高免疫力等多种功效。而桃胶就系一种高胶原蛋白嘅食材,有助于美容、滋润皮肤、保持关节健康等等。打边炉嘅同时可以食到养生嘅食材,一举两得。另外丸类方面,我觉得呢到嘅手打牛丸同埋芋泥贡丸都好好食。深海鱼柳好嫩滑,都好值得食。最后有任食嘅Movenpick雪糕,不过我比一款柚子乳酪味嘅Gelato吸引左,就放弃左Movenp

椰子鸡汤嘅味道清甜,无论系配肉类定系蔬菜类都非常适合。

另外丸类方面,我觉得呢到嘅手打牛丸同埋芋泥贡丸都好好食。

深海鱼柳好嫩滑,都好值得食。

最后有任食嘅Movenpick雪糕,不过我比一款柚子乳酪味嘅Gelato吸引左,就放弃左Movenpick。