2021-02-23
早前发现将军澳终于有omakase食!试左佢地既6道菜午市omakase都真系几好食!当然唔可以同最top既omakase比但价钱同质素对等值得一试!1. 前菜有清酒煮螺 / 三文鱼鱼唇腌青瓜2. 跟住有三点刺身 - 今日食咗油甘鱼/贝类/吞拿鱼腩 (刺身好新鲜,一般来讲我唔钟意食油甘鱼,但今日食既完全冇腥味)3. 烧A4和牛 - 和牛烧到大概三成熟,我平时唔钟意食啲好肥嘅和牛,但系佢呢个做法令我觉得冇咁油腻,又食到油嘅香味,好食4. 六点寿司 - 鱼类都系季节当做嘅- 火炙鳕鱼配菊花瓣(火炙之后食到鱼油嘅香味,真系好肥美)- 沙甸鱼配紫苏叶酱(原来春天沙甸鱼会变肥,佢嘅油脂会盖过鱼嘅腥味,我平时系绝对唔会食沙甸鱼,但都OK)- 唔记得咗系边款鱼配鱼肝食(呢条不明来历嘅鱼,喺春天嘅时候肝会变大,大到可以去到鱼嘅三份一,食到来自鱼肝嘅甜味)- 紫菜带子卷(带子火炙到大概两三成熟,加咗七味粉,夹住紫菜嚟食,食到哇一声)- 马粪海胆军舰(成坐山咁高嘅海胆,唔需要多讲,有北海道嘅味道)- 雪场蟹肉蟹膏手卷(第一次食呢款手卷,系咁多款寿司入面最无惊喜既,不过都好食嘅)5. 鲷鱼汤乌冬 - 汤底系
试左佢地既6道菜午市omakase
都真系几好食!
当然唔可以同最top既omakase比
但价钱同质素对等
值得一试!
1. 前菜有清酒煮螺 / 三文鱼鱼唇腌青瓜
4. 六点寿司 - 鱼类都系季节当做嘅
- 火炙鳕鱼配菊花瓣(火炙之后食到鱼油嘅香味,真系好肥美)
5. 鲷鱼汤乌冬 - 汤底系餐厅自己熬制,好好饮,清甜有鱼嘅香味,饮晒成碗
6. 西瓜/绿茶蕨饼,冇乜特别
成个过程无论侍应,receptionist,寿司师傅,全部十分友善,好努力介绍食物
It’s an enjoyable dining experience!
价钱$680+10%
我觉得值得