2022-12-14 501 浏览
Lunch set牛扒餐無牛味,魚生飯啲魚尚算新鮮,但飯量就唔夠,如果大碗啲飯就好啦。三文魚骹賣相唔錯,夠份量。環境唔錯,服務都幾好,不過lunch set雖然價錢合理,但食物質素就一般。
2022-12-01 405 浏览
前菜白梅貝 鮟康魚肝 海葡萄刺身平目魚薄造天上寒鰤澳洲龍蝦配海膽和食目光魚一夜乾黑鮑魚伴飯壽司赤鯥醋漬小肌赤貝花竹蝦赤身醬油漬青森大間野生大拖羅根室馬糞甜品赤肉夕張蜜瓜青印提子水陽羮
  • 根室馬糞,青森大間野生拖羅
2022-11-28 275 浏览
📍杦 Ficus之前去個頭買野,見到裝修幾靚,裝過下個menu,今次特登去試!鋪位係不當目位置,所以當日唔使等就可能入座啦~揀左兩個SET,所以啲相係兩個SET撈埋嘅野食黎。極級御膳 $980前菜、時令刺身(3款)、 一品料理、壽司(7件)、熱湯及甜品杦 .料理長特選 $1480前菜、時令刺身(5款)、 一品料理、【龍蝦鬼殼燒 或 日式黑鮑魚】、壽司(7件)、熱湯及甜品前菜有碗水雲酢物仔,食落黏黏滑滑,酸酸地好開胃~刺身方面干目魚薄造,賣相吸引,而且份量一啲都唔孤寒,疊到好高,大概有五塊左右。千葉縣黑鮑魚 鮑魚彈牙不韌,醬汁比起出面食嘅酒味偏濃。目光魚一夜乾呢個好驚喜,脆脆地鹹味剛剛好,份量都啱啱好,連骨都食埋👍🏻壽司方面水準都偏高,如果揀$980個set食到呢個水準我覺得超抵!由壽司上嘅切紋睇到出師傳好用心,壽司完全冇筋,用料都好新鮮!(上個月食完有米芝蓮星星嘅竟然食到筋!!)玉子上嘅焦糖甜度適中,令我食晒成舊玉子~總結:會再幫襯,如果揀$980你個set我覺得好抵食!!
📍杦 Ficus

鋪位係不當目位置,所以當日唔使等就可能入座啦~
揀左兩個SET,所以啲相係兩個SET撈埋嘅野食黎。

極級御膳 $980

杦 .料理長特選 $1480

前菜有碗水雲酢物仔,食落黏黏滑滑,酸酸地好開胃~

刺身方面

千葉縣黑鮑魚
鮑魚彈牙不韌,醬汁比起出面食嘅酒味偏濃。

目光魚一夜乾
呢個好驚喜,脆脆地鹹味剛剛好,份量都啱啱好,連骨都食埋👍🏻

玉子上嘅焦糖甜度適中,令我食晒成舊玉子~

總結:會再幫襯,如果揀$980你個set我覺得好抵食!!
2022-11-25
2022-10-19 471 浏览
今次同客人一行四人傾野,再次試下中午$980 omakase,原來已轉了新menu,全程有講有笑,坐得舒服,食材出色!但今次樓面經理放假,師傅要出黎幫手,但過程流暢,服務很好,看得出師傅們的用心和細心度,非常滿意!👍👍😋😋
👍👍😋😋
沙甸
寒鰤魚
前菜 鮟康魚乾 白梅貝
沙甸
寒鰤魚
前菜 鮟康魚乾 白梅貝
見到open rice 有買一送一😍😍,即刻捉個fd 試下有無伏🤔🤔前菜唔錯,第一度薄切ok👌,之後由淡到濃味,師傅掌握得好好,成個過程朋友食得好開心😊,壽司最後來個拖羅魚鮫,忍唔住加錢添食,好味😋😋!最後上甜品還有爉燭,經理和師傅都有講happy birthday!朋友都話無介紹錯,好滿意,重點埋單唔洗兩千!唔洗兩千!唔洗兩千😳😳!嗱嗱淋揾多個壽星仔再食!😚😚
前菜 鹰煮白爪魚 縞蝦
白子
毛蟹
筋子
拖羅魚鮫
  • 拖羅魚鲛,海膽,白子和秋刀魚都非常新鮮
2022-09-22 155 浏览
今日放假,同朋友再去試下中午的omakase,撞啱返貨,食左好多好野!超值!好食!😋😋👍👍平目魚薄造,正路!😍赤鯥壽司,食到笑he he!😁筋子軍艦,鮮味泛濫!😍白子,個fd食到手指!✌青森大間野生拖羅,好味到儍!(魚油豐富,肉質鮮嫩)💯毛蟹,好味到想再嗌!(但太飽)😚配左支300ml 千秋龍脈,唔夠喉再加支House伯樂星,同經理一齊飲,又好傾,氣氛立刻提升!🍶😄食物,環境,招呼一流!好快返轉頭!😘😘👏👏
平目魚薄造,正路!😍
赤鯥壽司,食到笑he he!😁
筋子軍艦,鮮味泛濫!😍
白子,個fd食到手指!✌
青森大間野生拖羅,好味到儍!(魚油豐富,肉質鮮嫩)💯
毛蟹,好味到想再嗌!(但太飽)😚
配左支300ml 千秋龍脈,
食物,環境,招呼一流!
好快返轉頭!😘😘👏👏
2022-09-10 412 浏览
前菜水雲酢物磯煮粒貝黑蕃茄刺身熟成真鯛白松貝鮟康魚肝秋刀海膽牡丹緻帆立貝和食黑鮑魚岩鹽燒白鱔壽司深海池魚石垣貝小肌赤身毛蟹海曼魚馬糞手卷鯛魚濃湯甜品自家製山葵雪糕配赤肉蜜瓜
前菜

鯛魚濃湯

甜品
自家製山葵雪糕配赤肉蜜瓜
2022-07-09 719 浏览
前菜炸魚好腥湯平淡到連番茄味都沒有其他菜品都沒什麼特色刺身算新鮮本來不想評價但是1200+的 Omakase Set 甜品給我三塊蜜瓜?真的有夠無語………………………..
前菜炸魚好腥
湯平淡到連番茄味都沒有
其他菜品都沒什麼特色
刺身算新鮮
本來不想評價
真的有夠無語………………………..
2022-05-30 791 浏览
男朋友生日 揀咗喺將軍澳區食飯慶祝去咗食人生第一次Omakase 🤤🤤揀咗個16品試吓先 成個experience 都好正訂枱嗰陣揀咗坐bar枱一路食一路同廚師傾偈無論係waiter定廚師 上菜嗰陣都好用心介紹食材仲直情拎埋今日新鮮入貨嘅拖羅出嚟介紹海膽邊隻好味 點配紫菜食好啲今晚有好多魚 好香 入口即融 🤗同埋有不同seasonal 食材 正!食咗2個幾鐘 好full呀最後以一個「海鮮蛋糕」作結海鮮精華沉澱晒 好特別 好圓滿🤍
男朋友生日 揀咗喺將軍澳區食飯慶祝

上菜嗰陣都好用心介紹食材
仲直情拎埋今日新鮮入貨嘅拖羅出嚟介紹
海膽邊隻好味 點配紫菜食好啲

今晚有好多魚 好香 入口即融 🤗
同埋有不同seasonal 食材 正!
食咗2個幾鐘 好full呀
蜜柑雕魚刺身
好fresh的生蠔🦪
海鮮蛋糕
2022-02-23 1094 浏览
Great foodie experience. Chef really knows his stuff, and explained all the kinds of fish. Great to fond good Japanese food in TKO We went for the 15 course menu, and had a great time as chef explained each fish as well as some of the tricks for preparing and eating them. Pickled bitter squash as an accompaniment to sushi was a first.
2022-02-16 876 浏览
澳南海岸鮨店「FICUS 杦」, 門面就在上donki電梯的後方,有點低調, 就好似去日本旅行時, 高級鮨店都會隱藏在後巷, 行過路過完全唔會覺意小店的存在, 但懂食的你當然會知道, 懂吃的人會自動找上門。FICUS 杦主打高級Omakase, 內裡吧檯座位不多, 師傅與客人的比例與距離更近。店裡一貫鮨店深木系色系, 沉穩不俗套。這次品嚐杦極尚七點盛, 從師傅準備前菜的一刻就已經知道明顯區分到FICUS 杦的確是將軍澳這區位高一格的鮨店,由師傅備菜, 再到各款當季海鮮入饌, 當你品嚐過後, 你自有評分。-前菜兩款都是超有心思的,湯頁/日本甜豆/金時煮京都南瓜蓴菜 啫喱/金時煮京都南瓜/蕃茄一小口一小口,卻能品嚐食物本身的美味。湯頁豆味濃郁,蓴菜本身帶爽又有啫喱的滑溜南瓜和蕃茄都甜美。-刺身明石鯛以西餐蔬菜汁作調味,跟本身明石鯛的魚油非常夾細嫩柔軟之中又帶魚油香濃,-鱈魚白子配昆布口感細綿帶爽,那種creamy的香軟在口裡久久不散-慢煮鮟康魚肝細滑柔嫩的質感,入口即化帶綿身水雲發菜有解膩的作用-勘八with芽蔥以火槍逼出勘八魚的油分,輕燒等啲魚油出嚟味道濃啲脂香中帶甜美。-選自龍尾大島的

前菜兩款都是超有心思的,
湯頁/日本甜豆/金時煮京都南瓜

蓴菜 啫喱/金時煮京都南瓜/蕃茄

一小口一小口,卻能品嚐食物本身的美味。
湯頁豆味濃郁,蓴菜本身帶爽又有啫喱的滑溜
南瓜和蕃茄都甜美。

刺身
明石鯛

以西餐蔬菜汁作調味,
跟本身明石鯛的魚油非常夾
細嫩柔軟之中又帶魚油香濃,
鱈魚白子配昆布

口感細綿帶爽,那種creamy的香軟在口裡久久不散

慢煮鮟康魚肝

細滑柔嫩的質感,入口即化帶綿身
水雲發菜有解膩的作用

勘八with芽蔥

以火槍逼出勘八魚的油分,
輕燒等啲魚油出嚟味道濃啲

脂香中帶甜美。

選自龍尾大島的吞拿魚

紫菜裡以岩鹽已代替豉油
咬落超juicy, 魚香魚油都逼不及待爆發出來。

和食
炸櫻花蝦餅

南瓜洋蔥紅蘿蔔配上咸香的櫻花蝦,
食落咸香又脆卜卜,
配上天婦羅汁可咸油膩感。
甘鯛𩶘鱗燒

先將魚鱗炸熟,再將魚焗熟
魚肉本身滑身,加上脆卜卜的鱗,超好食。

再來壽司六貫
金目鯛

金目鯛輕燒過後,魚油被逼出,食落更加肥美
梅醬帶微酸,正好得以平衡。
瀨尿蝦配蝦鹽

瀨尿蝦肉甜不在話下,配上功夫十足的蝦鹽,更能帶出蝦的鮮味。

北海道鮮帶子

鮮美肉厚,甜美得無法形容。
梳子魚

江戶前做法,用昆布包住佢,再用火槍輕炙
昆布味唔會好重,但魚味濃,魚肉也較實
吞拿魚
濕式熟成第8日

再用火槍輕炙

放在口裡時可以咀嚼慢一些,可以感受到魚油在口裡爆發出來,讓人有驚喜的。
根室海膽

甘香豐腴不在話下吧。

𩶘魚湯

最後來一碗𩶘魚湯,一上枱就香氣 滿滿,魚湯濃郁,配搭各種菜蔬菇菌,暖胃而滿足。
柚子奶凍

滑溜帶微酸,正好為這餐畫上完美ending。
2022-01-21 721 浏览
食完呢餐,第二日就宣佈停晚市。。。香港人的確好艱難,大家振作!今晚好開心,因為食左餐細心餐,過程見師傅都無微不至,是很享受的。有朋友曾笑說,食Osaka's 的精髓在於食唔飽,而我,在於其品質,精神同態度。由環境擺設,同師傅的細心度,再到食物跟味蕾的故事,都應該有份入心的感覺。今晚,我食到。這鋪確實是離開了繁榮市區,有種位於海邊的另一份寧靜。從進入,坐下到等待,都有種放開心情,輕鬆腦餐之感。😋😋😋😋😋😋😋先來一份前菜,有三道菜式。先吃蒓菜配土佐醋,口感是富有啫喱狀的海草類食物,我第一次見同食。蒓菜本身沒有味道,靠的就是醋在味道上的點綴,成功取悅了喜歡新奇,特別的我,亦打開了我的胃口。再吃海膽豆腐天婦羅,由包在外層的紫蘇葉之香味及脆口襯托香滑的海膽豆腐,食落有天然惹味而不油膩。最後再放柚子醬蝦入口,味道轉變為清新,是很好的旋律。展開刺身之路,全面來說,每款都是鮮味十足,只會吃到其刺身本身的味道及獨一的靈魂配搭,在此要逐一介紹😍 酸汁鯛魚:肉質嫩,味道鮮,好夾。紫蘇花凡立貝配水雲:首次吃紫蘇花,跟紫蘇葉一樣甜。伊豆金目鯛配金目鯛出金目汁:魚質好吃,其汁是精神,清魚味完全成為了一種靈魂。食下

😋😋😋😋😋😋😋

酸汁鯛魚:肉質嫩,味道鮮,好夾。

紫蘇花凡立貝配水雲:首次吃紫蘇花,跟紫蘇葉一樣甜。

伊豆金目鯛配金目鯛出金目汁:
魚質好吃,其汁是精神,清魚味完全成為了一種靈魂。食下很融合。

北海道牡丹蝦配蝦膏汁及沖繩海葡萄:
蝦身很滑又且味甜,配上濃郁的蝦膏汁,及提升口感的海葡萄,滿足。

紫菜包大拖羅 (岩鹽,甜wasabi, 紫蘇葉):
個人一向很愛大拖羅,這兒的特別之處是它用的不是醬油調味,而是即磨岩鹽,完全只是調一點味,卻不失拖羅的香甜。

和食:
和食同樣有水準,食到精細功架,亦食到fusion 的特色。

立鱗燒(日本馬友) 配鰹魚出汁:
剛好的香,但不會蓋過本身的魚味。利用熱油燒鱗,有種天婦羅之感,又不!是很獨特的脆香,而保留滑而juicy 的魚肉。

鹿兒島A4 和牛毛茸菇配蔬菜汁:
和牛化在口中固然是核心,但其新鮮蔬菜及香濃而不鹹的蔬菜汁做就了一份驚喜味道。

金善鯛
大貝 配穴子汁
深海池
海膽
拖羅

䲞魚湯作為尾聲都是一種高潮,每一口都是鮮味濃郁的味道,問落才知道是選用了多種魚去煮成的湯,完全不是一般魚湯的層次。對我來說,是一份超越。

最後以蜜甘奶凍作句口,換回清新香氣,滿足離開。
2022-01-16 477 浏览
朋友生日佢話去唔到日本旅行🇯🇵✈️都要有去日本既享受呀!!先係行don don donki!再食餐日本大餐!壽星女話事佢想食1280嗰一set omakase!所有嘢由前菜到熱食到壽司到刺身到甜品全部都係師傅自己話事!廚師師傅強調佢哋嘅食材係真係新鮮空運到港!而且佢哋奉行嘅主義係原汁原味嘅感覺所以佢哋成餐嘅調味都唔會係好濃味!令我特別印象深刻嘅有以下嘅!日本既鱲魚真鯛配埋佢地自家制既蔬菜汁 (洋蔥 同番茄調味)🥳靚靚嘅食用菊花作為裝飾!味道淡淡清香唔會搶咗啲魚味嘅清新
大拖羅刺身配天然水晶岩鹽!唔使落豉油因為本身岩鹽已經代替左豉油既調味✨🤝輕輕加埋新鮮嘅山葵,唔會太辣反而食得出甘甜!

A4 和牛粒 配埋青椒仔同 南瓜 一咬落去牛爆油脂花!師父解釋用牛本身出既油花去配個醬汁!所以成件事就超重牛味既!同埋啲蔬菜都好豐富牛味呀!

朋友生日佢話去唔到日本旅行🇯🇵✈️
都要有去日本既享受呀!!
先係行don don donki!再食餐日本大餐!

壽星女話事佢想食1280嗰一set omakase!

所有嘢由前菜到熱食到壽司刺身甜品
全部都係師傅自己話事!
廚師師傅強調佢哋嘅食材係真係新鮮空運到港!

而且佢哋奉行嘅主義係原汁原味嘅感覺
所以佢哋成餐嘅調味都唔會係好濃味!

令我特別印象深刻嘅有以下嘅!

味道淡淡清香唔會搶咗啲魚味嘅清新

大拖羅刺身配天然水晶岩鹽!
唔使落豉油因為本身岩鹽已經代替左豉油既調味✨🤝
輕輕加埋新鮮嘅山葵,唔會太辣反而食得出甘甜!

A4 和牛粒 配埋青椒仔同 南瓜
一咬落去牛爆油脂花!
師父解釋用牛本身出既油花去配個醬汁!
所以成件事就超重牛味既!同埋啲蔬菜都好豐富牛味呀!

2022-01-16 136 浏览

朋友生日佢話去唔到日本旅行🇯🇵✈️
都要有去日本既享受呀!!
先係行don don donki!再食餐日本大餐!

壽星女話事佢想食1280嗰一set omakase!

所有嘢由前菜到熱食到壽司刺身甜品
全部都係師傅自己話事!
廚師師傅強調佢哋嘅食材係真係新鮮空運到港!

而且佢哋奉行嘅主義係原汁原味嘅感覺
所以佢哋成餐嘅調味都唔會係好濃味!

令我特別印象深刻嘅有以下嘅!

味道淡淡清香唔會搶咗啲魚味嘅清新

大拖羅刺身配天然水晶岩鹽!
唔使落豉油因為本身岩鹽已經代替左豉油既調味✨🤝
輕輕加埋新鮮嘅山葵,唔會太辣反而食得出甘甜!

A4 和牛粒 配埋青椒仔同 南瓜
一咬落去牛爆油脂花!
師父解釋用牛本身出既油花去配個醬汁!
所以成件事就超重牛味既!同埋啲蔬菜都好豐富牛味呀!

2022-01-15 465 浏览
用左OpenRice 訂座優惠,我地四個人去食,寫明第二位半價,四位會送清酒,去到問侍應,佢話優惠只可以2揀1 okay 我都算到埋單只有一位有半價 其實正常第二位半價,4人食應該係2個人有半價 但侍應堅持係4人食只有一人半價我叫佢分2張單 2個第2位半價 佢話唔得同我入餐廳講既唔同 已經無送清酒 仲要用呢種手法行騙完全接受唔到壽司師傅幾好 食材都幾好食物正常,部分魚生有筋,不過師傅有幫手換另一件比我前菜就怪怪地,生菜無落任何調味,無落醋,亦無沙律醬本身入到去仲喺度諗點解間餐廳會冇人原來係因為咁唔誠實嘅營商手法我會將呢個case交去消委會備案唔建議大家光顧呢啲唔誠實嘅黑心商家
侍應堅持係4人食只有一人半價
我叫佢分2張單 2個第2位半價 佢話唔得
同我入餐廳講既唔同
已經無送清酒
仲要用呢種手法行騙
完全接受唔到
壽司師傅幾好 食材都幾好
食物正常,部分魚生有筋,不過師傅有幫手換另一件比我
前菜就怪怪地,生菜無落任何調味,無落醋,亦無沙律醬
本身入到去仲喺度諗點解間餐廳會冇人

原來係因為咁唔誠實嘅營商手法