今晚同朋友去将军澳陈怡兴饭店庆祝平安夜食晚饭,这间饭店系出名嘅地道潮州饭店,以潮式打冷闻名,系港铁将军澳站A2出口,行几分钟就到。饭店装修干净光猛,枱凳都摆放整齐,令人坐得舒服,店员有礼貌服务态度好,今晚每一个店员都带住好靓嘅圣诞头箍,真系好有圣诞节嘅气氛,我哋坐低店员就介绍我哋饮茶,铁观音茶味好香浓有好够热气,之后仲攞咗三款酱汁及花生来,有辣酱、萝卜酱、香醋,样样酱料都好有香味,好配合来食潮州菜,而花生细细粒非常香脆可口好食,我都未食过咁细粒花生系咁好食,来这里食非常正。饭店餐牌嘅食物款式好多,有潮州珍品特菜、潮州打冷、潮州小厨、游水海鲜、入气热卖、避风塘风味、黄金全景、火辣四川、活蚬、田鸡、大鳝、黄鳝、排骨、鱼云、潮州粉面饭、潮州甜品、饮品,餐牌嘅食物照片都影得好靓,睇落令人好吸引,饭店推介菜式包括卤水鹅件、卤水鹅肠,均以镇店传统卤水炮制,我哋就选咗卤水鹅件、潮州蚝饼、韭菜猪红、卤水豆腐、蓝妹啤酒。🥢招牌陈年卤水鹅片在卤水的浸润下,肉质细嫩,味道鲜香,卤汁渗透鹅片,味道浓郁而不过咸,皮滑肉嫩,卤汁香气十足,并且保留咗鹅肉嘅鲜味,配搭埋芽菜来食,真系食到停唔到口。🥢潮州蚝饼是打冷必吃

🥢潮州蚝饼是打冷必吃的小食,脆卜卜有蛋香,还吃到一粒粒蚝仔,蚝仔鲜香清甜味香浓,食落有松化香脆的口感,芫茜加添在蚝饼上面,最佳配搭,超正蚝饼。韭菜猪红又是打冷必吃的小食,

🥢猪红松软嫩滑弹牙,韭菜具有浓郁的香味,食落令人胃口大开。卤水豆腐大大片,吃起来有豆香味,豆腐令口感滑嫩,又吸收到卤水嘅香味,又系配合埋芽菜来食,非常一流。

🍺蓝妹啤酒好够冻好好饮,饮落口感细腻,伴随着酒液浓郁的麦芽香和酒花的清香,顺滑爽口,唔贵$36一支,原来系宵夜饮啤酒仲抵$25一支,平咗三份一,同朋友一路倾偈一路饮啤酒,真系令人来食得开心。
  • 卤水鹅片
  • 潮州蚝仔粥