2024-11-25 348 浏览
今日同朋友去将军澳东港城行街买嘢,顺便喺度食埋晚饭,这个东港城都有好多美食店,我哋见到其中一间台湾餐厅,出面门口有好多客人喺度排队,亦闻到有好香嘅食物味道,咁我哋都排队入去食,好彩都系排咗10分钟就可以入去,因为入边啲位都唔少㗎。这间台湾餐厅叫做满山.台北,位于将军澳坑口重华路8号东港城一楼187A及187B号舖,港铁坑口站A1出口,行几分钟就到,非常方便。入到餐厅见到环境不错,地方都宽敞,装修干净光猛,以台式为主调,枱凳摆放整齐,令人坐得舒服,餐牌上食物款式都不少,文字上都令人睇得几开心,有停不了口小食、乡土小菜、暖暖风味㖞、农家作物米饭汤面、奔走的孩子、甜甜的那个、缓一下、田野果茶、山间花果茶、台式奶茶咖啡,样样睇到都好想叫来食,仲有抵食嘅晚餐,有台风美食、主食、饮品,还可以加少少钱叫埋幸福加配小食,真系丰富好食。综合卤味拼盘有豆腐、鸡翼、牛腱片、糖心蛋、腩片、金钱肚、猪耳,真系正宗台湾味道既卤味食品,卤味豆腐味香口,外皮松软中带烟韧,令口感不错,卤味鸡翼非常嫩滑,食落好有香浓嘅卤水味,卤水牛腱片吃起来肉质软嫩适中,带有浓郁的牛肉香味,卤水糖心蛋嘅蛋黄滑滑的,蛋白软软的,食落很可口

综合卤味拼盘有豆腐、鸡翼、牛腱片、糖心蛋、腩片、金钱肚、猪耳,真系正宗台湾味道既卤味食品,卤味豆腐味香口,外皮松软中带烟韧,令口感不错,卤味鸡翼非常嫩滑,食落好有香浓嘅卤水味,卤水牛腱片吃起来肉质软嫩适中,带有浓郁的牛肉香味,卤水糖心蛋嘅蛋黄滑滑的,蛋白软软的,食落很可口,卤水腩片软腍味香,肥瘦刚好,软嫰口感,卤水金钱肚鲜香滑口非常入味,越嚼越香口真惹味,卤水猪耳条食落爽口弹牙,加上卤水香味非常正。

满山秘制五味猪手上枱时有个小火煲,令到食落猪手热辣辣,猪手肉质嫩滑美味又大份,好配搭同地瓜米粉一齐食,地瓜米粉只有微辣,汤水浓郁香浓,地瓜香甜,真系好味好食。外酥内嫰小酥肉香脆可口好吃,有猪肉嘅鲜味,真系炸到外脆内嫰,好味嘅小食。桂花豆浆卖相唔错,饮落清凉可口,生姜姜母茶有老姜的浓郁香气,饮落喉更加滑顺,两杯饮品上都有一块饼干来配搭,真系不错。这间餐厅嘅食物质素好,店员嘅服务态度亦都好,好值得来食。