2024-04-10
将军澳泰Cool帮衬过好几次,由系将军澳海滨店到而家搬咗去Popwalk 2都食过,水准中上两个人叫咗两杯饮品三款食物,每人平均200几蚊,价钱合理。今次叫咗咖青口酿焗包、马拉盏粉丝杂菜、椰子鸡汤,三样都好啱口味。咖喱青口酿焗包上枱大碟,细食人士要叫多几个朋友先食得哂。成份有8只青口,刚刚好够一件面包配一只青口,唔会唔够分。青口都够鲜味,唔系急冻太耐搞到无哂海鲜味,值得一赞。咖喱系属于椰奶味浓嘅款式,辣味唔算重,就算唔太食到辣嘅朋友都唔洗担心。咖喱入面仲有大大块红椒、青椒、洋葱,咬落好爽口。夹埋面包同青口食,口感丰富。马拉盏粉丝杂菜马拉盏属于微辣,粉丝入哂味,如果𩠌饭都系一流。至于杂菜嘅款式真系非常多,包括芥兰、粟米仔、西兰花、椰菜花、秀珍菇、甘笋、椰菜,补充营养都系一流。但炒菜嚟讲都会比较多油,所以少油开嘅朋友,可能会觉得油。地道椰子鸡汤点解叫地道椰子鸡汤?因为佢就系泰国风味嘅鸡汤,并唔系中式好清嘅口味。就好似走辣版本嘅冬荫功汤。汤入面仲有颇多鸡肉,而鸡肉都系嫩滑,不过建议一开始可以捞起啲鸡肉,等饮汤个阵再放落汤渌一渌就避免咗锅汤一直热住令鸡肉过老。鸡汤系用平时一人边炉嘅锅上台,下低
两个人叫咗两杯饮品三款食物,每人平均200几蚊,价钱合理。
咖喱青口酿焗包
咖喱青口包
马拉盏粉丝杂菜
地道椰子鸡汤
点解叫地道椰子鸡汤?因为佢就系泰国风味嘅鸡汤,并唔系中式好清嘅口味。就好似走辣版本嘅冬荫功汤。汤入面仲有颇多鸡肉,而鸡肉都系嫩滑,不过建议一开始可以捞起啲鸡肉,等饮汤个阵再放落汤渌一渌就避免咗锅汤一直热住令鸡肉过老。鸡汤系用平时一人边炉嘅锅上台,下低有火一直热住个汤,包你由头饮到尾都系热辣辣。
地道椰子鸡汤
热精果沙冰 & 泰式奶茶
去到泰国餐厅,叫返杯特饮就少不免。对上一次印象中嘅饮品都落重糖,所以唔太啱我口味。不过今次就试下其他饮品,了解一下系咪饮品普遍偏甜。热情果沙冰坐系出面都听到打沙冰嘅声份量十足,亦都系真材实料,见到啲黑色嘅籽碎。
泰式奶茶一般都好甜,但呢杯冲得刚刚好,饮落唔会鞋口。
当日正直晚餐时间,不过客人数目只有几枱,所以出餐都比较快。外卖单亦都唔多。
整体不错嘅泰菜,希望多啲区内居民可以支持一下!