2018-10-09 1633 浏览
话说个日约左小棋去宝琳睇戏,之后发现左呢间平民既西餐厅 – 春天(Primavera)。话佢系平民西餐厅其实一啲都唔过份架,因为论餐厅装潢、服务质素、食物性格比都系中高价西餐厅既水平。而系呢到,我地可以只需花比较大众化既价钱就试得到啦!先讲下餐厅既环境。地方虽然不大,但都不失气派,餐厅采用欧陆式的装潢,天花仲装上了一盏大吊灯,店内光线充足;待应在食客用餐后,就会马上收执碟子及进行清洁,以维持餐厅内既卫生水平;餐厅又会按周日或周末推出多个唔同既餐牌比食客选择,食物种类都几多,同埋唔好忽视左食物的份量,份量之多,足够两个人一齐食一份,肯好小棋也是一个吃货。(其实系佢唔浪费姐…..XD)餐厅有多个餐牌供食客选择。我们分享下今次食左D咩啦:春天什扒 配薯菜 $98呢个套餐会跟埋沙津同餐汤,而今晚既餐汤系菠菜忌廉汤,汤味道不会太浓,反而系淡淡地,如果可以再稠身啲,效果会更佳;沙津唔会太多沙拉酱,两者加埋可算系开胃既组合。今次个四𩠌精选,我地拣左烧大虾、扇贝、烧蚝、尤鱼,食物的尺寸都唔细,都有半个手掌以上咁大,烧海鲜冇可以挑剔,反而败北既系鱿鱼,够味但比较淋身。卡邦尼意大利粉 $78呢个算系成晚最

餐厅有多个餐牌供食客选择。

我们分享下今次食左D咩啦:
菠菜忌廉汤 (跟餐)
春天什扒 配薯菜

春天什扒 配薯菜 $98

卡邦尼意大利粉

卡邦尼意大利粉 $78

呢个算系成晚最抵食既一个主食啦,一个多汁卡邦尼已经可以令你饱成晚,蛋黄汁的味道够浓。更加要叻既系,呢个卡邦尼用既系扁意粉(Linguine),而非用一般肉酱意粉既意粉(Spaghetti),可见餐厅的诚意。特别要注意系,大家记得要趁热食。
七味炸鸡翼

七味炸鸡翼 $21 (有优惠)

最后小棋想再加小食,见佢有优惠。就点左呢个七味炸鸡翼。鸡翼比我想像中干左少少,不过都接受啦,优惠后只需加十蚊就有3只炸鸡翼,我都收货啦。
题外话/补充资料: 记得餐厅会收加一架....
2018-09-28
菠菜忌廉汤 (跟餐)
春天什扒 配薯菜
卡邦尼意大利粉