2023-01-17
将军澳真喺好多嘢食,今日我就约朋友去佢屋企附紧试吓呢间新开的Cafe--GR8。Cafe距离将军澳站路程10分钟的澳海南岸,主打日式轻食,落地大玻璃令空间感十足,相信下午有阳光照射入黎时更加漂亮,下次我会想下午过黎打卡。<甲罗烧蟹膏蟹肉意粉> $148甲罗烧意粉摆盘精致,用咗一个松叶蟹盖装住蟹肉、蟹膏同埋生鹌鹑蛋。将所有配料拌匀,蟹肉蟹膏味道浓郁,面条软硬适中,啖啖都可以品尝酱汁的味道。<柠檬蜜糖酱龙虾包配薯条> $228龙虾包摆盘一啲都唔输蚀,满满嘅龙虾肉放喺包上面。面包质感软熟,龙虾肉鲜甜弹牙,配上柠檬蜜糖酱汁颇为开胃。薯条味道正常,但黑松露酱香气逼人。<Apple hibiscus tea> $55<Wild hand pick peachy black tea> $55我同朋友各自叫咗热茶,苹果洛神花茶酸酸甜甜,果香味明显;至于蜜桃红茶就茶味较突出。