2022-09-22
因为好耐冇食过潮州菜,咁今次就去咗将军澳嘅陈仪兴饭店度试试佢。咁入到去呢环境都几中式,相对比较安静同干净,唔会话好似以前啲打冷一样咁嘈吵。🥳陈仪兴饭店本身就系主打好多唔同嘅潮州菜同埋粤菜,所以基本上都好多唔同嘅卤水食物、海鲜同镬气小菜可以选择,应有尽有。一坐底冇耐,餐厅已经比定啲几款酱汁同埋问我哋要咩茶。咁我哋就叫咗好少可以喺餐厅度见到嘅菊花茶,味道几清香,就唔会话好甜。食物方面 ,咁我哋就试咗几款出名嘅𩠌菜。包括炖汤、卤水鹅、蚝饼同埋黄金鸡软骨。茶树菇杞子圆肉炖乌鸡见舖头好似出咗2款炖汤—姬松茸无花果雪耳鸡汤同埋茶树菇杞子圆肉炖乌鸡,咁就试吓其中一款。炖汤一嚟到,成碗超级热同香。而且入面嘅汤料比起其他餐厅嘅汤都尚算足料。饮落味道就偏浓郁,茶树菇嘅味好出。卤水鹅卤水鹅嘅肉质几结实,但又唔会好柴,点埋醋同辣椒油就更加好食。而且鹅件下面有卤水豆腐垫底,豆腐嘅卤水味几浓。蚝饼一上到枱超级大份,足足有两大块蚝饼。够几个人一齐分享。蚝嘅份量都算多同饱满,食落超级酥脆,阵阵蛋香味,点埋酱一流。黄金鸡软骨同样都系炸物,但丝毫没有逊色。口感一样系咁脆,食落有阵阵嘅咸蛋味。🤤几啱当佐酒小食嚟食,不知不觉
茶树菇杞子圆肉炖乌鸡
炖汤一嚟到,成碗超级热同香。
而且入面嘅汤料比起其他餐厅嘅汤都尚算足料。
饮落味道就偏浓郁,茶树菇嘅味好出。
卤水鹅
卤水鹅嘅肉质几结实,但又唔会好柴,
点埋醋同辣椒油就更加好食。
而且鹅件下面有卤水豆腐垫底,豆腐嘅卤水味几浓。
蚝饼
一上到枱超级大份,足足有两大块蚝饼。
够几个人一齐分享。
蚝嘅份量都算多同饱满,食落超级酥脆,
阵阵蛋香味,点埋酱一流。
黄金鸡软骨
同样都系炸物,但丝毫没有逊色。
口感一样系咁脆,食落有阵阵嘅咸蛋味。🤤
几啱当佐酒小食嚟食,不知不觉会一粒一粒咁食晒。
作为潮州打冷嘅老字号嚟讲,环境都几舒服,同埋啲食物质素都算不错,所有嘢都好味又大份。两个人去食完全尽兴而归,十分饱。