2020-09-17 154 浏览
古早蛋糕嘅做法其实并不复杂 - 鸡蛋,奶,糖及面粉。 最重要系蛋味一定要浓,出炉嘅时候就可以闻到阵阵的蛋香,蛋糕入口要松软,湿润度适中,不可以过甜😋 将军澳终于有第一间古早蛋糕店啦⋯⋯古早屋。原味 $50黑糖 $60抹茶 $60 咸蛋王芝士 $70肉松芝士 $70肉松麻糬 $85玄米黑糖麻糬 $85开业约大半个月左右,我已经试过其中嘅四款口味。咸蛋黄芝士味- 咸蛋味道浓郁,相比之下芝士份量就少,如果可以加多点芝士,味道就会平均一点,食之前放入焗炉加热一下会更加好味。抹茶味- 淡淡嘅甜配合绿茶味道刚刚好,再配上一杯热咖啡,立即变成一个下午茶点 😋黑糖味- 坦白讲比较失望,感觉好似食紧马拉糕,试过一次就足够啦 🙊原味- 四个款式当中系最好味嘅一个,蛋味浓郁甜度刚刚好,加上啱啱出炉就买到 perfect 👍🏼👍🏼

将军澳终于有第一间古早蛋糕店啦⋯⋯古早屋。

原味 $50
黑糖 $60
抹茶 $60
咸蛋王芝士 $70
肉松芝士 $70
肉松麻糬 $85
玄米黑糖麻糬 $85

开业约大半个月左右,我已经试过其中嘅四款口味。

咸蛋黄芝士味

抹茶味