2024-05-24 2776 浏览
我依D油尖旺人以为将军澳咁远未必有好嘢食,点知探朋友又有新发现。离将军澳站几分钟路程的陈仪兴,就算唔熟路都好容易去到。源A2出口识路嘅可以行上楼上商场经商场天桥过去,快啲啲。好似我咁少嚟将军澳,行路面都系几分钟两条马路就到啦。店内装修以潮式打冷文化为主题,店面都唔细,分二人枱,四人枱同圆形大枱,我哋订位平日晚饭时间,已经座满8成,就连下图影相嘅大枱都系俾人预订咗嘅,我见晏啲先到嘅人就未必有位啦。睇餐牌见佢有多款白鳝料理,蒸白鳝食得多,依一道椒盐鳝球,减去咗食鳝嘅肥腻感,令佢嘅口感更加爽口弹牙,椒盐加上炸蒜为香味加分,加上白鳝球冇骨啖啖肉简直令人食唔停口。#白鳝 #补身#必食 去新地点食饭,我一定会周围睇吓其他人食啲乜,见到每枱都有点的卤水拼盘,材料丰富,食落卤水味咸香适中,特别系佢嘅垫底豆腐滑嫩无比👍🏻个卤水蛋非常入味,连呢啲配菜都咁精彩,佢中间嘅墨鱼片、卤肉、大肠、生肠、红肠等当然非一般啦#卤水拼盘 潮式咸菜猪肚汤一直系我哋好钟意嘅汤品,佢依个汤已经煲到咸菜出晒味,猪肚腍得嚟仲有少少咬口,我哋多人食就点大锅,点餐时知道原来小人食嘅话可以点大碗份量就够二人食啦,好似系大约半价左右。上完

椒盐白鳝

#必食
#卤水拼盘

咸菜猪肚汤

上完汤就嚟咗个潮州炒饭,估唔到佢有咁多料,
炒得好干身粒粒分明,大大碟性价比一流

同一时间好期待嘅啫啫
鸡煲就到啦,见佢除咗白线料理仲有一整页嘅田鸡料理,当然要试吓啦,个煲原来唔只有田鸡肉,佢仲有好食嘅猪润同埋甜厚嘅洋葱

到最后终于出场嘅就系餐牌都仲未有侍应推介嘅鸡蛋焗鱼肠,依度菜我细个成日食,但系因为被料麻烦而家好少菜馆有得食啦,等咗咁耐佢焗到个表皮香脆,蛋香味浓郁之外,鱼肠仲占据佢三份儿位置,食起嚟佢冇咁油,但系甘香味十足,感觉上好似更加健康
鸡蛋焗鱼肠

见到其他枱食佢嘅海鲜料理同埋鱼饭都好吸引,下次一定会再嚟

花生,调味料
2024-05-22