2025-02-12 32 浏览
最近系将军澳嘅Chef’s Stage Kitchen同爸爸撑枱脚佢嘅lunch set menu 系每星期换一次的,有d好奇究竟有几多款weekly menu🤔我哋今次叫咗鸡肉、白菌、翠玉瓜同松露忌廉汁意大利饭,仲有烧烤汁鸡胸菠萝汉堡(配返薯条同酸椰菜)。餐前仲有南瓜汤、沙律同牛角包,饮品就选咗伪鸳鸯同冻柠茶。两个餐都包南瓜汤、牛角包同salad,南瓜汤浓稠,好清甜,好岩冬天饮。沙律正常,如果有多d沙律dressing会更好!仲有细细个牛角包,几酥脆,配住汤食好match.讲下个main —鸡肉、白菌、翠玉瓜同松露忌廉汁意大利饭 ,米饭煮得粒粒分明,口感滑顺且柔软,咬落有d 韧性,加上个饭吸收哂松露忌廉汁嘅香气,味道好浓郁。而且唔会好creamy ,我好怕食好creamy既risotto,因为感觉好heavy同滞,但系哩个饭就算眼望汤汁丰富,口感唔会太creamy👍配埋菇同翠玉瓜一齐食,口感真系好好。我地仲叫左烧烤汁鸡胸菠萝汉堡。个burger超多层,好足料😝。烧鸡胸肉多汁又入味,同菠萝嘅酸甜味完美融合,中间仲有旧巨型酸瓜,好开胃,仲有tomato同生菜,口感crunchy. 薯条份

我地仲叫左烧烤汁鸡胸菠萝汉堡。个burger超多层,好足料😝。烧鸡胸肉多汁又入味,同菠萝嘅酸甜味完美融合,中间仲有旧巨型酸瓜,好开胃,仲有tomato同生菜,口感crunchy. 薯条份量正常,本身burger已经几饱,加埋薯条饱到上心口。

饮品方面,见到个menu有伪鸳鸯,佢系扮鸳鸯做法,个底系朱古力底,on top有加 「咖啡冰砖」,令到个味似mocha . 佢有两个味:chocolate/tiramisu, 我自己拣左tiramisu, 佢唔会太甜,个味似地道鸳鸯,好饮。第一次见哩个做法,特别加有创意,推荐!

最后想赞下餐厅d水😆佢地免费水唔系就咁普通嘅水,而系用fresh 薄荷加埋既薄荷水!好清香,饮完好fresh同醒神。平时普遍都系柠檬水或者普通嘅水,但哩个小小既细节位—mint water 深得我心😇

overall环境都好舒服,食物质素高,系将军澳高质西餐厅之一!
  • 烧烤汁鸡胸菠萝汉堡
  • 鸡肉、白菌、翠玉瓜同松露忌廉汁意大利饭