2021-12-21
【将军澳真系咩都有得食系列 - 三原铁板烧】谂唔到想食咩就第一时间search将军澳,事关将军澳海滨附近开左好多新餐厅🧐然而…即兴地竟然比我地book到三原📣我地叫左两个【一人前 • $1,080/$1,280】,价钱分别在于和牛薄烧定厚烧。✍🏻(按上菜次序)▪️特选前菜盛盘前菜有沙律、水云同日式蒸蛋,系一个好开始。沙律加左芒果汁,完。水云面头有d山芋泥,即系淮山,酸酸地好开胃。蒸蛋好滑,但唔够热,入面无任何配料,单纯一个蒸蛋,同平时食开点都有d海鲜既唔同😆▪️本日精选刺身刺身系两件细细既左口鱼海胆卷(入面有d芽葱?),亦有蟹肉同三文鱼子。一啖食晒件左口鱼海胆卷唔系太发现到海胆既存在,味道较淡,无食到海胆既清甜,但亦无苦涩。幸好有三文鱼子为呢个刺身带返d味道。▪️甘鲷配海胆黑松露汁 | 📣推介餐厅选用赤甘鲷,用油温煎,而鱼皮无去鱼鳞,令到鱼皮好似炸既一样,做出外脆内软既效果。切落去鱼肉唔会好易散同鱼皮都唔会碎晒(💬咁当然唔好切到好细旧咁),点埋海胆黑松露汁食,好出色👍🏻▫️香煎鹅肝(单点) • $148鹅肝煎得唔够香口,唔系外脆内软,食既时候好似成口油咁,无乜口感。配酱系黑醋。▪️香煎南非鲍鱼配
✍🏻(按上菜次序)
▪️特选前菜盛盘
▪️本日精选刺身
▪️甘鲷配海胆黑松露汁 | 📣推介
▫️香煎鹅肝(单点) • $148
▪️香煎南非鲍鱼配海之幸汁 | 📣推介
鲍鱼煎到淋得黎弹牙有咬口,唔会好似咬紧擦胶咁,另配有两款酱料:鲍鱼肝酱同蕃茄干葱酱。蕃茄干葱酱既干葱味重过蕃茄味,试一试就可以;鲍鱼肝酱既质感好似炒左既虾膏酱,虽然应该好肥,但唔理啦好正呀🥲
▪️波士顿龙虾配龙虾汁🦞
波士顿龙虾比起澳洲龙虾少d膏但多左2只钳,咁就多d肉食,肉质都算弹牙。龙虾汁用左15斤龙虾整汁,好浓味,如果觉得太浓仲可以配水菜丝。
▪️季节野菜烧
和牛薄烧/厚烧配有蕃薯、菇、豆腐同大葱。
▪️A5宫崎和牛薄烧/肉眼厚烧(80g)配青森县蒜片 | 📣推介
和牛薄烧系有一大片和牛,包左青森县既蒜片同水菜丝,上面有蛋汁,营造左sukiyaki既感觉;厚烧我地叫左五成熟,煎到外脆内软仲要keep到五成熟,入口即溶,正到叫左出黎🤤个人觉得厚烧好食过薄烧!
▪️经典蒜蓉炒饭、酱菜、面豉汤
平时铁板烧多数都系食蛋炒饭,今次呢个经典蒜蓉炒饭净系用蒜蓉炒,后期先落葱,炒到好似饭焦咁,好香蒜蓉味同好脆。
▪️甜品
甜品有两款:鸡蛋布甸或者brownie。我拣左brownie,仲叫左豆腐雪糕($28),雪糕好重豆腐味,绝配。
总括黎讲,陆续有黎呀😎👍🏻温馨提示:要提早至少3-5日book位呀📣
P.S. 店员好细心咁讲解每一道菜,好有礼貌☺️
甘鲷配海胆黑松露汁
香煎鹅肝
香煎南非鲍鱼配海之幸汁
波士顿龙虾配龙虾汁
A5宫崎和牛薄烧配青森县蒜片
A5宫崎和牛肉眼厚烧(80g)配青森县蒜片
经典蒜蓉炒饭、酱菜、面豉汤
brownie & 豆腐雪糕