2024-02-08 3012 浏览
咁啱朋友介绍方荣记,话佢个沙嗲汤底好出名,今次专登嚟试一试佢一入到去就觉得佢入面好似旧式茶餐厅,都好逼夹,基本上你坐低咗就唔好旨意周围行,同埋张枱好细,基本上如果你人少又有叫得多嘢嘅话张枱系完全唔会有位放可能系因为太多游客,所以一坐低就有人用普通话问我哋要唔要啤酒,但系落完单想揾人嘅时候,就好耐先有人嚟帮手,可能因为入面嘅伙计普遍年纪都比较大,所以手脚稍为冇咁快,呢样嘢都可以体谅嘅咁我哋落咗个汤底之后,好快就有伙计放低咗一篮生菜同埋一个鸳鸯汤底,咁我哋就叫咗沙嗲同埋鱼汤做汤底今晚我哋叫咗手切牛肉、猪肉、滑牛肉、响铃、炸鱼皮、筒蚝、珍珠蚌要讲特别嘅就系佢个炸鱼皮系连骨嘅,好少地方食到个沙嗲汤底好浓,可以令手切牛同个滑牛肉挂汁,但系好咸,有少少味精重手左嘅感觉 可能系个别例子整体嚟讲,呢间算系食旧式火锅,佢嘅炉都系用以前啲火水炉,而佢嘅锅都好细,所以煮嘅时间短啲,但系你唔可以一次过渌咁多嘢落去,同埋价钱来讲都算偏贵,有兴趣呢一种体验嘅可以嚟佐敦试吓,佢有几个铺位所以应该都唔难有位嘅

要讲特别嘅就系佢个炸鱼皮系连骨嘅,好少地方食到