2021-10-18 3930 浏览
阔别日本刚好两年,回来后呢两年间有好多始料不及的变化,唯一不变系对日本的挂念。挂念的程度,已非靠食个拉面或者寿司就可以弥补。早前睇片,见一位日本人推介尖沙咀的「吉田舍料理」,主打正统日式家庭料理同小菜,系好多在港日本人的秘店(经佢推介之后已经唔秘了)。喺呢度,不但听到客人的日语对话,店主同部分厨师侍应都系日本人,感觉更似身处日本。系咪好耐冇见日文menu?当然如果见你系香港人,佢会畀返中文menu,但识日文的话不妨问侍应拎份日文,重温下日文之余,日文有是日精选餐牌,中文冇的。餐牌有好多选择,研究都用左好多时间,还好本身已有几个心水选项,再唔系,第一次嚟可以叫店员推荐,大部分都好有礼的。忌廉蟹肉薯饼($120)系好代表日本的小食,热腾腾的上枱,炸衣好薄好脆,里面系超滑忌廉,蟹肉就不太感觉到,不过都好满足。第二样想食系和牛肠炒野菜($120),系日本人话好食的一道,辣度可以选择。唔钟意肥膏的或者会嫌恶,但喜欢的会欣赏佢的油脂香,比猪肠更香,虽然邪恶,但偶一为之好值得试试,不过外皮比较韧。椰菜更系精华所在,沾满惹味酱汁,系一流的佐酒佳肴。见隔离枱点了葱拖罗卷($80),又试着来一碟。呢个相对
见隔离枱点了葱拖罗卷($80),又试着来一碟。呢个相对有点失色,拖罗鲜甜软滑,但葱好少,而且饭同紫菜都好腍,口感一般。
最重点系,做功课时见午餐餐牌有拿破仑意粉,非常想食。日式的拿破仑意粉系好好食的,我曾经喺登别车站附近一间不知名小cafe食过,一直念念不忘。即管问侍应系咪午市先有,佢话都可以整,不过因为系日本师傅做,所以要等耐啲。问完价钱后($100)就即刻落单。意粉用铁板上,以煎蛋皮垫底。调味做得唔错,酸甜得宜,火腿、椒丝等配料都落得多,蛋皮好香,只系意粉比较腍,整体同日本的仍然有少少距离,不过总算解一解思念。
想去的话切记预约,walk-in一定冇位。另外lunch有比较相宜的定食,每份一百上下。