2014-10-11 1237 浏览
有朋友去完土耳其,话唔钟意既系土耳其嘢食;我就相反,去完土耳其旅行之后钟意咗土耳其菜。一百个人里面真系有一百种口味。返嚟香港之后,间中都揾下啲土耳其餐厅试下,怀缅下旅土既味道。今次试既系一间行过见到既土耳其餐厅。𠮶时系傍晚六点半,里面冇乜人,但一路食𠮶阵都keep住有客入嚟。里面既装饰唔错既,有啲土耳其特色嘢,其中有我觉得最靓既蓝眼仔,墙上挂住𠮶块亦都系我见过之中数一数二大块。成个环境几舒服。呢间系一间小店,侍应唔多。佢地态度唔错㖞,几好笑容。我问其中一个要杯热水𠮶阵,佢仲问我系咪伤风(我当时用紧纸巾印个鼻)。我叫咗lamb doner配饭。我宁舍钟意食土耳其饭。土耳其菜既饭几特别,好似用油捞过,几香。啲转转烧羊肉干咗少少,但味道几好,不过有丁点儿辣(我系少少辣都食到𠮶啲嚟),都几香口既。配菜有啲番茄、青瓜同生菜,令道菜清新一啲。临走𠮶阵个记仲笑住同我拜拜,仲帮我拉开𠮶度有啲难开既趟门添
转转烧羊肉配饭
临走𠮶阵个记仲笑住同我拜拜,仲帮我拉开𠮶度有啲难开既趟门添

题外话/补充资料: 土耳其菜多数会伴以几种酱,有啲酸酸地,有啲会咸啲。可随个人喜好点缀食物。
2014-10-10