2024-02-24 58 浏览
今次嚟到半岛酒店地库「钏Kushiro」嘅厨师发办Omakase ~ 晚餐时分入座,比我嘅感觉系装潢幽静有格调,职员非常有礼专业,训练有素,每一道菜食材都记得好清楚,会仔细咁样介绍俾客人,成个过程都堪称系视觉、味蕾以及知识上嘅深度享受 ✨❣️泷 TAKI$2280{おつまみ3品・一品料理3品・鮨8贯・お吸物・デザート}・おつまみ3品✨鳗鱼苗 配 萝卜渍前菜已经好有特色,呢道鳗鱼苗用一个好精致嘅杯仔装住,师傅介绍鳗鱼苗系春天先有 ,属于季节特色。配上自家制萝卜渍一齐食,就好似食乌冬咁样口感丝滑,酸甜开胃,打开味蕾。✨一品料理之后上咗一道又系造型好精致嘅一品料理,用一个透明有盖水晶容器装住上碟,配贝壳匙羹仔 ,未食已经充满期待😍呢度菜系虾配上鱼子酱,中间有柚子醋,番茄jelly ,再以龙虾膏做底,一啖过食晒咁多层次,好似成个海洋嘅鲜味都系嘴入面 ,令人齿颊留香。✨北海道北极贝之后送上一道北极贝,摆盘唔使讲都系满分,呢度菜嘅灵魂就喺佢嘅酱汁入面,以牛油面豉煮到五成熟,唔会太生之余,又保留到北极贝嘅新鲜口感与风味,上面放上九条葱以及红椒丝作为点缀,增添香气同埋色彩 。✨寿司🍣之后系四款手握寿司,

❣️泷 TAKI$2280
{おつまみ3品・一品料理3品・鮨8贯・お吸物・デザー
ト}
・おつまみ3品

✨鳗鱼苗 配 萝卜渍

✨一品料理

✨北海道北极贝

寿司🍣
之后系四款手握寿司,师傅手势好专业,有功底。
🐟针鱼:春天先有既鱼,系我第一次食,呢款白身鱼味道清甜,作为开场再好不过
🐟池鱼: 味道比起第一款鱼浓番少少,循序渐进
🐟赤贝: 大大只,好足料
🐟𫚕鱼:我一向都好钟意𫚕鱼,呢个都绝对冇令我失望

✨帆立贝➕牡丹虾昆布积
之后再送上呢道一品料理,帆立贝一开二,新鲜厚肉,食落好鲜甜,旁边配上牡丹虾,两种唔同嘅鲜味配埋一齐相得益彰,旁边放上少少柚子盐吊味

✨𩽾𩾌鱼肝配西瓜积
食完咁多海鲜,送上一份口感棉滑的𩽾𩾌鱼肝,我平时麻麻哋𩽾𩾌鱼肝,比较怕腥,但呢个就一啲都唔腥,口感好似鹅肝咁顺滑 。上面嘅西瓜渍都系本店特色,第一次尝试既,爽脆清甜,好好咁样中和左𩽾𩾌鱼肝既浓味

✨淮山渍
除咗主要食材之外,呢度嘅配菜都令人眼前一亮,呢度嘅师傅系香港比较少有嘅专心做蔬菜渍既师傅,每隔几日就会亲自制作,呢一份淮山渍系我试过最好味嘅,忍唔住要多一碟😅

❣️热食:
✨香煎鲷鱼
上面的酱汁由鲷鱼骨熬制浓汤,再加入姜蓉以及秘制酱汁制成,水菜笋紫苏花作为伴碟 ,香口惹味

寿司🍣
之后再送上一系列寿司
🐟金目鲷:但系睇相都知道超新鲜
🐟中拖罗:肥瘦适中,有口感
🐟大拖罗:我最爱嘅大拖罗,油脂饱满,脂香四溢
🐟海胆手卷:第一次见到海胆手卷系满满两层海胆,师傅一啲都唔吝啬,一啖咬落去好满足

✨玉子
个玉子做到好似啫喱咁样,冰冰凉凉又Q弹

✨野鸽清汤
加入唔同嘅家禽,甘笋洋葱菇菌 ,营养鲜味,最后用蛋白吊清,令成个汤显得好清爽

❣️甜品
呢个嘅甜品令我超级惊喜,首先已经系种类繁多,样样都摆盘好有心思,上到嚟已经眼花撩乱,最难得嘅系佢完全唔系得个样,食落每一个甜品都好好味好有特色~

✨芝麻朱古力一定系其中一样印象超深刻嘅甜品,食落口,除咗有黑朱古力嘅美味,再加入咗浓郁嘅黑芝麻香。简直好似食紧芝麻糊咁。

✨豆奶泡芙都系佢哋嘅招牌,唔会太甜,豆奶香气好出出
✨仲有丰富嘅甜品盒子 ,每一样都可圈可点 ,按照淡味道浓味嘅顺序去食,为今次嘅晚餐画上完满嘅句号。