2016-11-27
本人十分喜爱食牛腩,不论清汤腩,炆牛腩,潮式,牛记,大利,华姐....都食过不下数十次!而近期大力鼓吹嘅肥牛牛腩(扇古)我亦想试下,希望有人可以推介比我去试下!今次嚟到太子嘅潮龙园,不像其他潮式面店装修简单,呢度就满布自家食品嘅灯箱,感觉有点新式!今次order 左佢地招牌货一一崩沙腩,加碟付乳通才,冻奶茶!崩沙腩,相信用清汤方式煮成,质感好爽,有层软骨中间,亦有少少肥油,唔鞋口,唔似汤渣,是我觉得值得去试嘅崩沙腩,不过,汤底唔够牛汤,比较淡,亦多油!如果十分满分,我会比七分,呢七分系全部比崩沙腩!付乳通菜,烚得似乎未够时间!奶茶系我至会,但呢度麻麻!我大约二点度,见到都几多人,多人走,多人入;都几迫下!呢度最大问题系,地下都有D滑,加上我𠮶日著波鞋,行得有少少困难,各位小心!最后有点感触,就系对牛腩店铺嘅期望,希望每个地方都有,甚至全港每区都要至少二至三间,因为牛腩面铺系香港是一种情怀,一份心血,一种对抗!对抗?冇错,因为呢种铺头对市民,对打工仔来说,是好紧要的!无论经济如何,呢种铺头加价都不会多,不过,现今社会发展迅速,很多有独特嘅商户都敌不过大财团,唯独牛腩面铺还可以坚守到现在!
付乳通菜,烚得似乎未够时间!
奶茶系我至会,但呢度麻麻!
最后有点感触,就系对牛腩店铺嘅期望,希望每个地方都有,甚至全港每区都要至少二至三间,因为牛腩面铺系香港是一种情怀,一份心血,一种对抗!对抗?冇错,因为呢种铺头对市民,对打工仔来说,是好紧要的!无论经济如何,呢种铺头加价都不会多,不过,现今社会发展迅速,很多有独特嘅商户都敌不过大财团,唯独牛腩面铺还可以坚守到现在!加油呀,牛腩面,等我再食你吧