2020-05-22 169 浏览
今日因有要事到荃湾西站附近办理,所以攞半日假去处理。办完正经事,就睇下有咩食去医下肚先。眼见荃湾西站呢度都有好多食肆,而本人就偏好食面,所以最后都黎左呢间~马祖台湾养生汤面馆。呢度的主食配以面类的米线及手工面为主,亦可配饭。而汤底都以药膳养生汤底为主打,亦有为好辣人士的香辣养生汤底。药膳古早牛肉汤手工面~本来我好奇点解呢碗野卖$70之际,上到枱见真章,牛肉真系好足料够份量,牛肉够淋,亦好入味,两块萝卜又淋又甜;手工面够弹牙;汤底系好浓郁的古早牛肉汤,再加上红枣,龙眼等药膳材料,$70系值嘅。药膳桃胶农场鸡米线~首先试左个汤底先,药膳汤底好清,好饮;鸡件的件头比平时的大件,今日好好彩,比左鸡翼位同少少上脾位,都滑嘅,有鸡味;桃胶浸得够,养生之宝最喜爱,而米线亦都煮得好弹牙,我喜爱的口感,还有云耳作配,红枣,杞子等药膳材料,我好喜欢这个配搭,最后我差不多饮哂成个汤底。药膳上汤墨鱼春卷~呢个小食的药膳汤底最浓,红枣的份量超多,而墨鱼卷,似炸鱼旦的做法,同药膳汤底好似唔系太夹。整体而言,养生系现代香港人追求,有呢个谂头系唔错,而面食比饭类容易上口,呢间店系我杯茶。

2020-05-21
午餐