GREEN

2015-03-19 4066 浏览
试左Hotel Icon Green既 afternoon tea,依家终于有时间写 上网见人地讲到好夸张, 又话要系门口排好长队,又话要等好耐,即使果日都特登早少少到, 亦都可能因为平日既关系, 唔算多人,等左一阵开始下午茶时间就可以入得.职员安排左我地坐高身梳化果边既2人枱,餐厅系中空, 2层高既楼底加埋少少阳光,慢慢食又系坐得几舒服既叫左一个2人份既afternoon tea set, 饮品方面就叫左Jasmine Green Tea同White Peony.一人一壶花茶,Jasmine Green Tea同White Peony都好清, 有淡淡既花香味,配埋tea set既咸甜点一齐食,可以令人感觉冇咁腻.Tea Set既份量其实都几大,虽然样样都细细件,但每款都预左每人一旧,食都最后都几饱, 差啲连晚饭都唔洗食 On the side既Scone都几松化,就算唔落Clotted Cream同Jam都有好香牛油味.First-tier:印象最好食既系酸酸地几开胃既Bloody Mary with Fresh Shrimp,仲有好新鲜既Salmon wiht Caviar
依家终于有时间写

即使果日都特登早少少到,
亦都可能因为平日既关系, 唔算多人,
等左一阵开始下午茶时间就可以入得.

职员安排左我地坐高身梳化果边既2人枱,
餐厅系中空, 2层高既楼底加埋少少阳光,
慢慢食又系坐得几舒服既

叫左一个2人份既afternoon tea set,
tea
一人一壶花茶,
有淡淡既花香味,
配埋tea set既咸甜点一齐食,
可以令人感觉冇咁腻.

Tea Set既份量其实都几大,
虽然样样都细细件,但每款都预左每人一旧,
食都最后都几饱, 差啲连晚饭都唔洗食
On the side既Scone都几松化,
就算唔落Clotted Cream同Jam都有好香牛油味.
tea set
First-tier:
仲有好新鲜既Salmon wiht Caviar and Yogurt Sauce,
鹅肝酱Macaroon又咸又甜, 好怪.
Second-tier:
Cranberry Cream Cheese Crumble算系全个tea set最好食既甜品,
Crumble脆脆地加上酸酸地既Cranberry Source,仲有好软滑既cream cheese

个人觉得Starwberry Sable Breton冇咩特别,同连锁饼店既fruit tart好相似,
Caramel and Chocolste Sandwich比想像中冇咁甜, 但系朱古力味盖过焦糖味

Third-tier:
Mini Cup Cake咁多cream睇落好似好漏, 原来系香蕉蛋糕黎架!

味道好清新, 令人另眼相看~
Citrus Lime Tart既青柠味好出, 因为真系好酸

Raspberry Opera反而又几好食,
Raspberry同朱古力配搭一向都冇死既

两种味道好夹, 酸酸甜甜咁