餐厅: 小雨天 (永吉街)
资讯:

2013-02-25 680 浏览
因为有朋友在永吉街开时装店,所以有时都会经过呢条街主要零售为主嘅小巷。早前经过永吉街,系众多嘅绿色小档后面,见到一大个橙色嘅小雨天嘅招牌,有点惊喜,一来永吉街本身唔多食肆,二来系我钟意食嘅米线,不过当时未正式开。今日路过永吉街,人流唔多,绿色小档亦无开,幸好小雨天有开,嘻嘻。餐厅环境都算宽敞,有四人卡位,亦有圆台,櫈有分有椅背同埋圆櫈,最令人印象深刻系金色面嘅圆櫈,加上灯光照射,闪闪发光。由于未够十二时,店内不算太多人,我可以拣卡位坐,卡位比平时阔,坐四个人都唔会觉得迫。因为中环士丹利街同葵芳店都未去过,今日系第一次食小雨天,眼前餐牌款式甚多,真系睇咗我差唔多五分钟,最后就拣咗云南风味小锅米线 (小辣) $22,加咗两款𩠌 (每款 $5),一个系时菜,不过店员说只有娃娃菜,另一款系猪腩肉。另外叫了一个人气美食推介,卤水大肠 ($26),而餐饮可以加钱,我拣咗热柚子茶 ($8)。当我仲系到影紧相嘅时候,我叫嘅食物和饮品已经好快奉到台上。卤水大肠果然系推介小食,卤水汁真系唔错,不过浓,猪大肠很入味,食落好软腍,系一个很多嘅开胃小食。而云南风味小锅米线份量都唔少,估唔到猪腩肉系白色嘅,同我食

而云南风味小锅米线份量都唔少,估唔到猪腩肉系白色嘅,同我食另一间嘅猪腩肉好唔同,因为系白色嘅关系,所以卖相扣咗少少分,不过食落都好腍,好肥美,如果加多一点调味腌料可能会更好。
云南风味小锅米本身配有炸酱,酸菜,芽菜,韭菜,芫茜。 酸菜系比较酸,系没有甜味那种,芽菜都很爽口,而娃娃菜很清甜。
米线看来似腍,不过原来都好弹牙,不错!
热柚子茶饮落有点淡有点稀,柚子味不浓也不甜,似乎加多了水。
总括而言,系呢个中上环交界位置,要找一间款式多而价钱又大众化嘅食肆都不太容易,对于星期日多数食西餐嘅我可以多了一个选择,下次再来嘅时候就可以试其他食物。

2013-02-24
  • 卤水猪大肠