2016-05-19 800 浏览
是日放假拍拖日,去左铜锣湾百货公司逛左个圈之后去觅食,男友话利园附近有间拉面舖都几好食,于是带左我去试 一坐低,原来menu就系垫桌纸,落单就自己系右手边圈好撕出黎交比店员。另有一两张餐牌,见到有张餐牌可以选择面既软硬度、汤既浓淡度同油腻度。 我就拣左味噌猪骨拉面,因为个肚唔系几舒服,所以就试埋淡味汤底同冇咁油既油腻度,的确汤底冇平时既咁咸,拉面软硬适中,面质较粗,烟韧有咬口, 男友叫左国猪骨拉面,卖相都吸引,最top既系芽菜配特制辣酱,好香好惹味,佢果个冇特别拣其他软硬度等等,好明显个汤浓D厚身D,佢话d面都算几入味。 我地大致上既配料都差唔多,叉烧都好食,带少少肥,香口,奈何得一片同比较薄身。我就最钟意鹌鹑蛋,蛋味浓郁,当然与糖心蛋相比的话,始终差一D(因为我觉得拉面同半熟糖心蛋系perfect match,但拉面同鹌鹑蛋既配搭又较为少见特别)另外 枱上有一d 小配料,我试左个辛味酸菜,就咁试感觉好麻辣,带咸,但捞面一流

2016-05-15