2014-12-23 510 浏览
话说有位识食嘅朋友同我讲,最近铜记嘅希云街开左几间几好食嘅舖头,有富山面家又有抹茶雪糕等等,由于富山未开业,朋友话探一探路,来呢度一间又系新开嘅串烧舖试下~ 老实讲,我平时真系唔会行过呢条街,但估唔到真系有啲惊喜! 呢间舖嘅外表真系好简单,以黑色为主调嘅舖头,外面又有得坐,仲有只狗仔做PR,感觉好似落Pub咁~ 好似我系中环返工,放左工要happy hour咁~ 一入到去就见到呢张闪闪发光嘅bar 枱,单系布局已经知道店主系想打中产同外藉人士巿场~ (工作关系,所以成日猜度人地目标顾客~ )入口嘅左手边系贴满店主同佢啲朋友嘅即影即有,等我仲劲细心咁睇以为有明星.....=_="店里挂了两幅关于老虎的画,最后我们被安排了坐在这只佻皮老虎嘅下面~ 这里嘅坐位不多,我谂大慨一晚做得3枱客嘅生意~ 心里面盘算,这里实在似系pub多过串烧店呢~ 终于见到order 纸勒~ 原来呢度嘅串烧种类真系几多,有佐酒嘅小食、沙律、烧物有成7种,连埋炸物同一品料理都竟然有咁多款,唔可以睇少啊~ ! 其实呢度饮野亦系主打,呢本drink menu唔少得~ 店主推介了今天新鲜的𩽾𩾌鱼肝给我们作佐酒小食,呢一道菜

其实呢度饮野亦系主打,呢本drink menu唔少得~
店主推介了今天新鲜的𩽾𩾌鱼肝给我们作佐酒小食,呢一道菜系日本关东特产,𩽾𩾌鱼肝听讲话有海底鹅肝之称,有清热解毒的美肤功能。我其实好怕肝类嘅野,仲要刺身咁上,怕会好腥或者好膻,但呢度竟然整得唔错,虽然只系简单放左啲葱花上去,但可以食到鱼肝嘅幼滑感觉,好似芝士咁~
𩽾𩾌鱼肝
这客芥末鱼蛋未食之前,我系度谂系咪萝卜嚟架? 食左之后真系推介大家必点呀!!! 非常清甜嘅鱼旦,同长洲有得fight ! 加上厨师特别整左个好靓嘅凹位,每一旧鱼旦都放上wasabi,好有心机,两者估唔到味道系咁夹!
芥末鱼蛋
这客和牛他他又是店主说的新品,其实我真系对生的东西有点抗拒,但朋友却十分喜欢,我们就无奈点了一客,来到时,我觉得真系好生 =_= " 但我仍鼓起勇气吃一口
其实厨师很聪明地用生洋葱去辟味,仲有wasabi 有消毒作用,所以我就一啖乜都唔理塞左入口,发现真系无牛𠮶种膻味,而且牛肉相当之滑,淡淡洋葱在口腔里散发著~
朋友特别叫我耐心等待这客烧白鳝,搞到我真系引颈以待。从外观后,这客烧白鳝每一粒都系咁大粒,切得非常平均。上枱时,还有微微焦香,咬下去完全没有骨,而且肉质好结实,非常爽口,实在好吃得不得了,好想encore 啊!!!!
烧白鳝
这客芝士薯仔年糕卖相好可爱,白白滑滑咁,微微烤㶶好似棉花糖咁!
芝士薯仔年糕
咬落去嘅口感亦都真系好似棉花糖,好松软,而且整个心也是芝士,外层有点像很软的面包,好像一个甜品一样。
最后这碗冷稻庭乌冬真的吸引了我这个乌冬控,用了传统的幼身稻庭乌冬,加上冷面汁、紫菜、葱花和wasabi,我实在太耐无食过呢种传统嘅冷乌冬,真系有少少感动。吃入口稻庭乌冬的面质烟韧,对我而言实在是个美好的终结啊!
冷稻庭乌冬
总结:这里真的是很日式的屋酒居,特别是最后的冷乌冬,本小姐真系好耐都未食过正宗嘅日本冷乌冬啦!!!! T.T 真系好感动!!!! 其他每一样东西都系VERY GOOD!! 同我喜欢的肚饿了完全不同,这里的日本风味较重,喜欢正宗日本串烧的朋友,一定要来到访一次。

题外话/补充资料: 原来这里每个星期日嘅3点至8点系有Live Music ga~~~~ !!!
2014-12-15
芥末鱼蛋