2006-02-11
个人意见,阁下少去新光可能唔多清楚,依间唔系老百姓价钱的潮洲馆,系好多做美市伦敦金同新闻界o既消夜窦,同隔离粤华会比,价钱亦完全系两样野。人家粤华会九点后o的sorry 小菜要卖特价时,新光的黄金时间才刚开始。冻鱼饭三拼百几并冇特别收多你(我平时叫笋虾+ 肠墨都系咁上下),一碟小小的自家制椒酱肉(用特细碟装住,爱o黎送粥),都要收你几兜o野喇。Walk-in 者唔系熟客,或打开荷包,又岂会知新光有乜好食?蒲新光,帮趁者真系预o左点贵野食,若你叫普通炒作,一般会濑野。人家在新光食下冻鱼饭咸蟹屎虾炒个花翅,两三条友可以食成千几蚊埋单;去尖沙嘴富瑶宵夜食兜蟹粥蒸条海鲈加个炒面都系咁上下价钱,此为家家有求。当然,依种取价,未必每个人都觉得合理。之不过,新光已经经营两代人o勒,至今屹立不倒,自然有佢道理。如果想平,去登龙街旺记潮洲档,就会平好多,碗饭仲特别大碗添。一唔系,行前转个湾的太湖,亦都算系摆得落肚。无论去边,记得叫埋我,我劲为食,不过只限食好野。^_^
无论去边,记得叫埋我,我劲为食,不过只限食好野。
^_^