2018-09-05 120 浏览
一连落左两星期的雨,呢日终于放晴,lunch time 当然要出黎行下吸收维他命D!见到呢间小店细细,但入面好多人,而且lunch menu都几抵食($4x-5x),决定又试试新野(而且听闻食辣可以去湿?xD)两人叫左两个餐(酸菜鱼同水煮牛肉),但另外「再」叫左一个前菜(辣皮蛋)同青菜(炒莴笋丝),好似食番d非肉类可以减少罪疚感*酸菜鱼:虽然鱼有骨,但鱼肉好滑,鱼既份量好多,食极都食唔晒咁⋯酸菜都系我钟意食既叶部分居多,酸度适中唔会太咸,配饭都可以食大半碗,唔错~*水煮牛肉:牛肉既份量相对黎讲无水煮鱼咁多,可能系成本贵d吧,不过!牛肉超入味,虽然叫左小辣唔太辣,但佢既香味十足!令我想起番大陆食某连锁红油火锅既果一小罐「香油」!除左油香,另一功臣应系花椒,除左平时见到既啡色粒粒,佢仲加埋绿色果种,味道的确丰富许多底下既芽菜多到可以另做配菜,不过吸左d辣,唔敢食太多*炒莴笋丝:如题,小店的大火喉体现之处—真系好爽脆,莴笋仲系好清新好甜!系小店食野仔细听会听到厨房d火水炉轰轰既声音(唔知用咩形声词),好似人地大排挡果d火喉咁,劲!散叫既一碟莴笋$68(好似系),但份量都好多!*皮蛋:系谭x食

酸菜鱼

水煮牛

底下既芽菜多到可以另做配菜,不过吸左d辣,唔敢食太多

炒莴笋丝
散叫既一碟莴笋$68(好似系),但份量都好多!
皮蛋

*皮蛋:系谭x食得多,但真系第一次食溏心既黄金皮蛋,目测有成2/3粒皮蛋,好「随意」咁上碟,无摆得靓靓,但呢d不修边幅可能就系小店师傅霸气之处!辣椒亦一大把放系中间,彷佛听到师傅讲一句「辣定唔辣,自己拣啦!」(sorry FF太多)用醋加辣调味既皮蛋基本上无得输,而且溏心位置好似比平时实心皮蛋更「吸味」,中间果堆辣椒其实偏咸居多,唔太辣,但见到辣椒籽都系小心为妙

谂番起好似一个月内食左三次酸菜鱼、又无辣不欢,虽然好多人话香港已逐渐变成大湾区,连食野既口味都越黎越睇齐,但美食当前,口里说不,身体却都很诚实吧⋯

言归正传:性价比高!会再黎!

酸菜鱼
水煮牛