2024-04-27 625 浏览
喺北潭涌行完山,本来想自己出嚟求奇食个下午茶先返屋企。点知邻居话有兴趣一齐食,咁就一齐出西贡。咁邻居话想坐得舒服啲又唔想等位,碰碰撞撞就去咗呢一间店,原来已经转咗手之前我印象中系食墨西哥菜。入到嚟第一个感觉同之前完全唔同,多咗一份恬静嘅感觉同埋十分悠闲。出嚟食嘢梗系掂啲自己唔会喺屋企煮嘅嘢,所以就点咗个龙虾Risotto。邻居𠮶个猪腩卷先上,切咗啲嚟试,烧得脆脆有焦香嘅味道。不过实在太邪恶,冇乜quota可以食,跟住又见佢哋叫咗杯shake~感觉好似几清新,我都嗌咗杯杂莓嚟试。咁行完山嚟讲嘅话又真系入口几清爽,不过就唔知系咪啲急冻生果,都好似有啲熟个头嘅感觉。跟住我个龙虾Risotto嚟啦,冇我想像中啲饭粒软,但系其实我都觉得系唔错嘅,个龙虾汤渗晒落去啲饭粒𠮶度。本身餐前想要汤,但系佢话要等20分钟。所以最后我哋要咗沙律,但系另外一个邻居点分龙虾三文治同个沙律嘅配菜系一模一样,忍唔住笑咗一下。咁下次尝试多啲嘢就要醒目,唔好嗌三文治😂