2023-11-17
Urban Coffee Roaster位于尖沙咀既一条小巷入面,人流唔算多,但估唔到平日中午都坐满左客人,可想而知质素唔错。📍卡邦尼烟猪腩意粉呢款意粉系一道结合左烟熏猪腩同卡邦尼酱汁嘅美食,每一口都带来满满嘅浓郁味道。呢个菜式以烟熏猪腩为主要材料,烟熏猪腩带有独特嘅香烟味道,令人难以抗拒。猪腩经过煮熟后,肉质鲜嫩多汁,搭配意粉,增添了丰富嘅口感。而卡邦尼酱汁则是这道意粉嘅灵魂。卡邦尼酱汁系由牛油、蛋黄和巴马臣芝士混合而成嘅酱汁,浓郁而且带有微妙嘅奶香味。而意粉完美地吸附了卡邦尼酱汁和猪腩的滋味,真系好好食。✨油渍黄油鸡班尼迪蛋呢个系一个BRUNCH类既轻食。入面有手撕油渍黄油鸡、Benedict egg同埋酸种面包,我另外再加左牛油果同大啡菇。油渍黄油鸡系印度风味,甜甜地又带少少辣,鸡肉经过油渍处理,保持了肉质嘅鲜嫩弹牙。而班尼迪蛋则是呢道菜嘅亮点之一。班尼迪蛋一切开入面有浓稠黄蛋酱汁的煎蛋,用黎同黄油鸡、面包搭配非常完美。✨热情果朱古力挞热情果朱古力挞系一个令人惊喜嘅组合。呢款挞有酸甜嘅热情果味道同浓郁嘅朱古力,两者嘅对比带嚟咗一种独特嘅口感。每一口都可以感受到朱古力挞嘅浓郁与热情
📍卡邦尼烟猪腩意粉
✨油渍黄油鸡班尼迪蛋
✨热情果朱古力挞
热情果朱古力挞系一个令人惊喜嘅组合。呢款挞有酸甜嘅热情果味道同浓郁嘅朱古力,两者嘅对比带嚟咗一种独特嘅口感。每一口都可以感受到朱古力挞嘅浓郁与热情果嘅鲜果味道,令人愉悦又耳目一新。
✨75%热朱古力、冻mocha
呢款朱古力有浓郁嘅巧克力香气同滑顺嘅口感。佢嘅甜度正好,一啖落去就可以感受到浓郁嘅巧克力味道,带少少回甘既感觉。冻mocha嘅朱古力味道比咖啡更加突出,感觉都唔错。