2023-01-30
年初二早上与家人饮早茶,觉得收费合理,于是初八晚再与其他家人前往用膳。一到步,见门口姿客染到五颜六色嘅头发,观感上已经不太妥当,不过都无所谓,我嚟食饭姐⋯点菜时,见炒/上汤浸时菜,就点了个蒜子上汤浸豆苗,因为只见西兰花要加十元,豆苗一栏并没有标明要加钱。最后食完埋单,见单上蒜子上汤浸豆苗竟要$138,询问 收银阿姐,佢用非常无礼貌嘅语气回答:「豆苗系要收138㖞!」(可惜当时无影低张单)讲真,大时大节同老人家外出用膳,唔会计较几十蚊,但系张菜单上真系无写到豆苗要加钱或者系另外一个价钱㖞⋯⋯再者,全晚枱应该坐满,无人等位嘅情况下,上菜要等好耐不在话下,叫左差不多一个钟嘅炒班球,追问下先拎嚟,上枱时碟𩠌嘅温度唔热啰⋯估计应该系唔先左张单唔知边枱客要,放到凉左等客追问至拎嚟😪全间酒楼都好难揾到个有礼貌嘅员工,唯一一个系比较低层嘅一位婶婶,见我哋食得七七八八就问我地:「食左糖水未呀?」真系临走都要揾返佢比封利是🧧仔过佢。
蒜子上汤浸时菜