2005-11-26 6 浏览
友人16年来都未回港旅游, 终于今年11月初可以回港探下我地这班老朋友啦. 3个人上左去诺士佛台俾佢选一间. 佢话这里可以方便倾计, 所以我地一行3人就入左去试下.首先waiter问我地饮咩, 我地话水可以. waiter又问有汽定无汽. 我地话无汽(以为佢俾普通水)点知佢问都无问我地就帮我地开左支$40既水(仲埋单先知):<咁我地就每人叫左一个海皇汤- 唔系太好饮. 料又唔够不过胜在清汤. 每个$60真系唔值一个蕃茄沙津- 成碟得5块叶同埋可能得一个tomota....that's all! 上"台"时都几suprise.:* 咁都要收$90回家自己做可以做好多份啦.叫左一个三文鱼墨鱼汁意粉, 一个唔知咩鱼跟饭同埋一个蚝意粉(成碟野得一只蚝, 真珍贵). 主菜就比前菜同汤得好多. 个唔知咩鱼系全晚来讲就最鲜甜好味.不过份量就细啦.
回家自己做可以做好多份啦.