2021-05-16 229 浏览
今天去了将军澳南区小法国,点解会咁讲?一方面太耐冇得出埠,有个地方唔系只见到香港人就当第二度;另一方面,这边有好多法国式采,例如法国国际学校,法国超市,同埋今次系将军澳海滨附近的法式餐厅。入到去见到甜点橱,有好多酒店都serve嘅靓靓蛋糕和好多种类的雪糕,今次因为食得太饱,下次一定要试吓,话俾大家听。好啦,言归正传,今天叫了法式白汁青口,法式焗骨髓,白汁什菌宽条面和wagyu beef。青口味道松软,加上法式白汁,味道恰到好处,有巴黎Leon青口餐厅的影子。骨髓就味道较淡,要加埋garlic 一齐食就好少少。宽条面应该系人手整,咬口很好,再加上白汁什菌非常甲。牛扒肉味香浓,肉汁鲜嫩,再加上french fries。非常好。大至上,除咗味道徧喊,我觉得系一个定位中上的法式餐厅。
Steak Wagyu /Mussels  with  cream  sauce  /  Bone  marrows
2021-05-15
  • Mussels Marinieres