2018-10-05
2018年10月4日。铜锣湾。晴。晚餐想食越南嘢,于是就拣咗呢间餐厅餐厅喺骆克道L Square一楼,一出电梯就系餐厅入面装修简单,窗边啲位比较别致餐厅唔算大,但晚市好快就坐满咗餐牌都几资讯性,有唔同香草配料嘅介绍牛河分咗4个size,XXL睇落好惊人,餐牌上提供埋份量参考,咁就唔怕嗌太大份,食唔晒浪费啦~餐牌上写咗餐厅卖嘅系北美式嘅越南河,无乜概念同普通越南河有咩唔同,食过先知~肉类配搭主要分成牛同鸡,仲有素食可以拣咁我哋就试咗L嘅牛汤河同埋正常size嘅鸡丝汤河有河粉或者金边粉可以拣仲嗌咗个小食拼盘添~鸡丝汤河嘅配料比较简单,入面有手撕鸡同鸡肉丸,再加上大量葱花先饮啖汤,超~级~美~味~个汤好鲜甜,应该系熬咗一段时间,但系个色泽依然好清,唔会见到面有油飘住鸡肉亦唔会嚡口,鸡肉丸几特别,平时好少食到唔错唔错!牛汤河嘅size果然大咗一个码汤底同鸡丝汤河唔一样,但都系好清甜,一啲都唔油腻配料都多咗好多,唔只种类多,每款数量亦唔少,食极都仲有,非常抵食!食嘅时候大部份时间都唔知自己食紧牛嘅咩部位,要睇返餐牌先知配料有生牛肉片、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩边、牛柏叶每款都至少有4件,份
晚餐想食越南嘢,于是就拣咗呢间餐厅
餐厅喺骆克道L Square一楼,一出电梯就系餐厅 入面装修简单,窗边啲位比较别致
餐厅唔算大,但晚市好快就坐满咗
餐牌都几资讯性,有唔同香草配料嘅介绍
餐牌上写咗餐厅卖嘅系北美式嘅越南河,无乜概念同普通越南河有咩唔同,食过先知~ 肉类配搭主要分成牛同鸡,仲有素食可以拣
咁我哋就试咗L嘅牛汤河同埋正常size嘅鸡丝汤河
有河粉或者金边粉可以拣 仲嗌咗个小食拼盘添~
先饮啖汤,超~级~美~味~
鸡肉亦唔会嚡口,鸡肉丸几特别,平时好少食到
唔错唔错!
汤底同鸡丝汤河唔一样,但都系好清甜,一啲都唔油腻
食嘅时候大部份时间都唔知自己食紧牛嘅咩部位,要睇返餐牌先知
配料有生牛肉片、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩边、牛柏叶
每款都至少有4件,份量真系惊人,L已经系咁,怀疑XXL可以4个人食都仲得
虾饼非常弹牙,推荐~
最后要重点推荐嘅系饮品!
喺餐牌见到已经好期待,系即叫即打嘅,所以要等一阵
一送到就迫不及待要试下
香浓幼滑,好creamy~充满牛油果嘅果香,唔会太甜,加埋牛奶嘅绵滑,记住一定一定一定要试下啊!