2018-05-05
同阿妈入新界,家访住系沙田既老姐同姐夫。夜晚属无饭煮妇既老姐带我地去佢住处附近,佢食过既既中式饭店开餐。7点已好多人门口等位,好彩姐夫6点几先落楼拎飞,所以等左阵就入到去。餐牌好多选择,每人拣左一味𩠌。蜜汁黑椒薯仔牛柳粒:$88牛柳粒份量都系几多,牛柳几嫩身,咬落去有嚼劲同牛肉汁,够获气爆得好香薯粒油炸爆香过,外层够晒香脆,里面仲有点腍同粉,食到黑椒味之外仲有好浓既蜜糖味,衬埋薯粒食真系一绝!蜜糖薯仔甜脆,黑椒牛柳微辣,够惹味,送饭一流 义烧必点:蜜汁叉烧好有香味,叉烧烧得好好,令我谂起食神阿家燕姐既名句:『好好味嘅义烧啊』义烧半肥瘦,够滑,够味。卖相肥美,烧得好香,肉质一D 都唔干,保留到肉汁,肉质嫩滑带咬劲肉嫩多汁港式风味既传统义烧,配埋饭食边饮住汽水食系very good match 话梅猪手$78猪手连骨带肉呢部份皮厚含丰富胶质,够晒养颜,系阿妈教既。呢道菜配以酸酸甜甜既话梅子肉炆猪手,皮和肉够腍但仍保持嚼口,酸酸甜甜好醒胃。整猪手好多功夫,平时见阿妈煮南乳炆猪手都好花时间,但南乳炆汁就会比较杰身,加起猪皮的胶原,感觉有点腻口,屋企整炆猪手多重功夫烦,出街点猪手食悭水悭力同悭番
蜜汁黑椒薯仔牛柳粒:$88
蜜糖薯仔甜脆,黑椒牛柳微辣,够惹味,送饭一流
义烧必点:
义烧半肥瘦,够滑,够味。
话梅猪手$78
猪手连骨带肉呢部份皮厚含丰富胶质,够晒养颜,系阿妈教既。
整猪手好多功夫,平时见阿妈煮南乳炆猪手都好花时间,但南乳炆汁就会比较杰身,加起猪皮的胶原,感觉有点腻口,屋企整炆猪手多重功夫烦,出街点猪手食悭水悭力同悭番番唔少时间同心力。
呢度有点既梅子炆猪手,梅子肉酸酸甜甜正正配合腻口既猪手,个酱汁有d似中式牛柳既味道,配合炆猪手又好搭调,酱汁不杰,清新醒胃,唔滞口。
黄金四季角$72
有啲似炸黄金虾既做法,用蛋黄炸到外表金金黄黄,好香脆既咸蛋外层,里面系爽口既豆角
第一次食呢个咁特别既黄金配搭,好香口
仲有大厨吸油功夫处理得好,碟同黄金豆角完全无油淋淋,入口唔油腻。
侍应态度有礼,食物味道完胜,价钱公道偏向大众化,难怪开饭时间全场爆棚,系一家大细开餐既好选择。