2022-07-15 1536 浏览
难得一家人饮茶,唔想成日食黎食去都系𠮶几款点心,今次喺天水围见到呢间湘川沪🤭,一于试下佢。选择好似都几多,除左点心仲有上海菜,好似上海粗炒,年糕等等😏。不过一早都系想食下点心,呢度都有D几特别既款式,出面都比较少见。上海年糕蒸排骨,呢款做法唔错,因为用年糕垫底,可以吸收排骨既肉汁,年糕烟韧惹味,不错!鹌鹑蛋烧卖,古老既一款点心,不过呢度整得麻麻地,烧卖一夹就散,鹌鹑蛋完全分离,食得好论尽😅。黎得呢度我觉得必食小笼包👍👍,皮唔太厚亦唔算好薄,反而我觉啱啱好,包住所有既汤汁,猪肉肥瘦适中,所以比较软滑,上枱时热辣辣,必食推介😋😋。反而生煎包就唔太好食,馅料比较少,同埋有少少雪味,包皮过厚,令到整体干身左D🥲,可以不试。鼓汁蒸凤爪,只系正正常常,无咩特别。糖醋鱼块有惊喜,鱼块炸得香脆,糖醋汁挂喺鱼块上面,口感一流🤗。今次食呢间湘川沪,觉得比平时酒楼饮茶好,因为可以选择食上海菜,最喜欢系小笼包,其他食物就有好有唔好,如果住得远就唔需要专登入黎食🤭。

鼓汁蒸凤爪,只系正正常常,无咩特别。

2022-07-11