2022-11-24 200 浏览
小编最爱的越南餐厅🥰🥙脆米纸簿饼好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢款菜色系小编嘅最爱,每次泥呢间餐厅都会叫,有时仲一次过叫两碟添。佢薄脆香口嘅米纸,一啲都唔会油腻,配上青瓜同红萝卜丝,整体感觉好清新。店家加左甜甜地嘅酱汁,就算唔钟意青爪同红萝卜嘅朋友仔都会钟意食。最最最令小编停唔到口嘅,莫过于佢嘅肉干,唔肥得泥爆香甜,同平时系香港食到踲肉干好唔同,真系一口接一口,停唔到呀!🥗越式发酵茶叶沙律好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢个沙律非常之开胃,佢嘅调味系酸甜辣,而且仲会有好特别嘅茶叶香气渗透住每样食材。沙律内有生菜、蕃茄粒、青瓜丝同腰果,营养都好丰富。🍤差不多一尺虾好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 听个名就知到,佢系好大只啦~佢除左大大只啖啖肉之外,佢仲好弹牙新鲜。虾肉面有香草碎调味配上蕃茄为主嘅酱汁。作为配菜嘅炸芋头脆条亦都有画龙点精嘅作用,超脆超香口。🍜招牌金边粉好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢个又系小编成日都会点嘅主食。主要系用牛肉作配料,佢嘅牛肉片够薄又嫩口,牛筋煮都淋身,而油炸鬼又香脆,浸到浓郁嘅汤汁再食仲正。金边粉嘅烹调时间亦刚刚好,唔会太硬或者太淋,保持爽口质感。🌽越式惹味粟米条
小编最爱的越南餐厅🥰

🍜招牌金边粉
越式惹味粟米条

🌽越式惹味粟米条
好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢款真系会俘虏左粟米迷嘅芳心,佢除左粟米香甜之外,仲加左酸甜酸甜嘅酱汁,好似食紧好好味嘅零食咁,我相信大人都小朋友都会好爱佢!
Tears of mermaid

🧜‍♀️Tears of mermaid
好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢个系好岩少女饮嘅酒,佢比较重荔枝味,唔会有酒精嘅苦涩味,如果想Chill下但又唔怕饮酒嘅就岩你啦~佢仲要有个包住白烟嘅泡泡,你笃爆左佢就会散出白烟,画面好仙气,打卡一流。
斑斓奶盖咖啡啤酒

🍺斑兰奶盖咖啡啤酒
好味指数:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我会形容呢杯野好似香水咁,系有前中尾调。一入口系好香滑浓郁嘅斑兰奶盖,之后就会有咖啡味,最尾就会饮到爽快嘅啤酒,超有层次,一次过俾你嘅味蕾有唔同嘅体验。

店铺:南越南咖啡厅
地址:旺角弥敦道726号1楼
2022-11-23
$265.7 (晚餐)
薄脆纸米饼
越式发酵茶叶沙律