2012-07-20
西营盘有好多呢啲细细间食肆, 呢间澄居就系其中一间. 座位数目不多, 大约只有12个位, 我地一行七人已占去舖头大部份位置. 小小舖子只有一位员工, 小二, 厨师, 收数都系佢. 我地估老板都系佢. 地方不大, 但系有一个挂墙大电视. 绿茶(注意: 是热的!) 以桌上的白酒瓶盛载. 陈设简单, 一些细节别具心思. 例如渠盖杯垫. 可能因为都系街坊生意, 所以我地去到唔洗等位, 老板服务态度殷勤, 不过由于得一张细细餐牌, 我地都系问老板有咩推介, 就食咩. 其他后来入黎既食客都系靠老板推介或者睇下其他人食咩就食咩. 我地叫左金菇牛肉卷饭, 亲子丼, 同地狱鸡扒拉面. 餐饮大家都饮罐装柠茶, 加$5蚊. 午餐平均价钱都系三十几蚊. 佢会有乌冬同拉面供应.由于得一个人, 所以都系要煮完一样到一样, 不过都唔算等好耐, 而且味道不错. 如果人少少, 可以考虑帮衬.