2018-11-30
佐敦一带都几多特色菜馆,呢间新开无耐嘅川菜馆,唔系友人介绍,争D都走漏眼以为全部食辣? 咁就错啦,呢度有小菜,亦有火锅天气唔系太凉,今晚就改为叫小菜无意中听到侍应向隔离枱推介每晚精选炖汤 ($68),不加味精,今晚系松茸螺头炖鸡汤,岩口味㖞,唔执输叫返盎饮下!原盎上热辣辣,2人分享都可以,打开盖已经见到大量汤料,好香呀啖汤饮落真系无咸味,怀疑佢连盐都无落,但饮汤就系要饮到原味,饮完感觉舒服,有屋企嘅味道!椒盐九肚鱼 ($88)系呢到嘅招牌菜,目测每枱都必叫,炸蒜片洒落去金黄色九肚鱼上,多一份香蒜味,呢个时候,点可以唔叫返支冻饮呀?!入口就知佢咁受欢迎嘅原因系咩啦,炸酱唔厚,够松脆; 内里软滑九肚鱼,一脆一软,两种口感! 不出15分钟已经被我地KO晒!酸菜嫩滑桂花鱼锅 ($238),可选辣/唔辣,当然要辣啦,最多小辣,酸配辣从来无得输! 用电炉一路庆住食,保持热感! 锅料除左有酸菜, 桂花鱼外,仲有金菇菜及鲜冬菇,材料都几丰富!个人习惯喜欢饮头啖汤,汤底比出面食开嘅厚身D,酸辣味道比例几好,唔会有呛喉感觉!桂花鱼肉质超嫩滑,片成鱼片,进食方便,但偶有小骨,小心! 有酸菜中和返,减
以为全部食辣? 咁就错啦,呢度有小菜,亦有火锅
天气唔系太凉,今晚就改为叫小菜
桂花鱼肉质超嫩滑,片成鱼片,进食方便,但偶有小骨,小心! 有酸菜中和返,减返食多旧鱼嘅少许腻感,赞!
点左家常小菜十大位置之一,凉瓜炒牛肉 ($108)用黎送饭,份量又系好对眼
食得出有镬气,牛肉唔会太细块食落无口感,肉质都几滑
凉瓜口感腍中带爽,几有凉瓜嘅甘味,用豉汁黎炒加添几分惹味,送饭无难度!
呢度10点后仲有串烧食,第时系呢区要宵夜就知去边度啦!