2022-10-11 900 浏览
今晚去到位于沙田博康邨既新冬菇亭,讲下旧史以前的冬菇亭衞生就冇现在咁好,但就好似特别有风味,见住d厨房大哥打大赤隙炒到身水身汗咁。座位就比较有点空间,但人与人之间就好像冇咁亲密,少了点街坊味。讲返d菜式先,先点了凉瓜炆仓鱼,再点埋个八珍炒豆腐,原本想见个炒菜但个伙计就好好人叫我食隔离粉面既白灼菜心19蚊咁就平左好多,因为炒个菜都60蚊起跳。凉瓜炆仓鱼,仓鱼先炸后炆系做得相当不错既菜式,可惜炸仓鱼用死鱼都系合理,但条鱼系死得太耐,d肉都碎湿湿,原本好好地既菜式就弯左。八珍炒豆腐,豆腐先炸再加上什菇等炒,味道都系好既,可惜个豆腐入面系冻,应该是走左油放得耐左再加上炒既时间唔够,可惜。白灼菜心算是成晚最掂的,灼既时间刚刚好加上蚝油,味道突出鲜明。
凉瓜炆仓鱼
八珍炒豆腐