2024-12-09
「俩三杯」主打台式食品同茶饮,而位于旺角朗豪坊12楼嘅「小薯茄x俩仨杯」系佢地嘅联乘主题店!虽然只系小小一角落,但都有好几个打卡位嫁,特别系一上电梯就见到嘅巨型小薯茄公仔!成间店舖色彩缤纷、主题鲜明。座位唔算太挤迫,整体感觉舒服,最紧要系周围都充满住小薯茄图案~!餐具同外卖杯都系喺主题上下足心思,我自己就觉得个手提杯套好靓喇!🍅蕃茄牛腱乌冬 $60蕃茄汤底酸酸甜甜味道浓郁,会有少少茄膏嘅味道。而牛腱软嫩得嚟又满满胶质感,乌冬仲超级弹牙!最后我连个汤都饮到一滴不剩!🐣醉鸡卷乌冬 $60厚厚嘅醉鸡卷,鸡肉嫩滑冇骨有淡淡酒香。汤底鲜甜,有卤水同花雕酒嘅味道。一口乌冬一口汤,食落清新但不失层次感,啖啖满足。🐮卤封门柳 $30肉质细致一啲都唔韧,卤汁渗哂入去,咸香惹味。单食已经好够味,相信配埋饭会更加出色。🪿卤鵽肠 $28鵽肠同样入味,咬落爽口,唯一要弹嘅系有几条鵽肠太长冇剪,食起上嚟冇咁方便。🐤盐酥鸡 $28炸得香脆又热辣辣,粉浆薄而均匀,咬开仲有少少肉汁,系食台式野必点嘅小食。🐽醉猪手 $25猪手炆得非常淋,个皮Q弹,中间个层明显满满胶质,话入口即化都不为过。🍍凤梨蕃茄特饮 $38我问店员有
🍅蕃茄牛腱乌冬 $60
🐣醉鸡卷乌冬 $60
🐮卤封门柳 $30
🪿卤鵽肠 $28
🐤盐酥鸡 $28
🐽醉猪手 $25
🍍凤梨蕃茄特饮 $38
我问店员有咩推荐,佢叫我试下呢杯只系主题店先有嘅蕃茄特饮,听个名好似好伏咁,所以当时我嘅表情系😨咁样的,但店员话信佢!见佢咁有信心我就try try啦。又真系估唔到凤梨同蕃茄味道融合得几好,酸酸甜甜清新又解腻,最后我由😨👉😮👉😙。
🍓芒果奶盖士多啤梨沙冰 $48
同样系主题店限定嘅特饮,呢杯沙冰第一啖已经触发咗我嘅少女心,士多啤梨沙冰甜而不腻,最特别系芒果奶盖,香浓幼滑。整杯饮品层次丰富非常讨好。
🥭芒果茶冻 $48
甜品真系做到有诚意,有超多配料包括三色芋圆、鲜茶冻、椰果、仙草等等,仲有甜甜芒果沙冰底,两个人share就刚刚好。
整体食物水准唔错,份量适中,价钱合理。如果平日经过朗豪坊,仲可以叫Lunch Set,$88有劲多野拣俾你有唔同配搭!
门店仲有劲多souvenirs,其中有个「薯茄茶包礼盒」我觉得几啱嚟紧Christmas Party上朋友屋企玩时当小小心意送礼,一盒入面有葡萄乌龙、桂花乌龙、白桃乌龙,三种口味,价钱$298唔算贵。