2024-11-16 341 浏览
最近,小薯茄喺朗豪坊開咗一間台式餐廳 🎉,只要搭兩條扶手電梯就可以直達12樓 🚶‍♂️💨。餐廳設有小薯茄嘅打卡位 📸,仲有佢哋最出名嘅雪櫃冷笑話 😂,你可以一邊食飯一邊睇小薯茄嘅影片!呢度可以堂食 🍽️,影相打卡都好靚!如果平時lunch time嚟,仲有$88嘅Set Lunch,真係好抵!💵🍛 滷水牛三寶飯 $60 嘩,呢個滷水牛三寶飯真係正!牛雜滷得入味,一咬就化,飯又粒粒分明,食落口感好豐富 🍚🐂。🍜 蕃茄牛腱烏冬 $60 蕃茄湯底好濃,牛腱肉質又鮮又美,烏冬又Q又彈,食落味道好夾,正 🍅。🦆 醉鴨舌 $32 醉鴨舌滷得好特別,食落即化,仲有淡淡嘅酒香,必點之選 🍶。🍗 醉雞翼 $25 醉雞翼肉質鮮嫩,雞肉吸滿咗酒味,大滿足 ✨。🐷 滷豬耳 $25 滷味好濃,食落好有膠原蛋白嘅感覺 💖。🦑 炸花枝丸 $26 很有咬口,食落好滋味,真係好推薦 👌。🥛 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $38 (加$3無乳糖鮮奶) 黑糖甜香同岩鹽鹹味完美結合,厚鮮奶又濃又滑,好飲 🍯。🍊 葡萄柚冰茶 $32 可以選鐵觀音或綠茶,我選了綠茶 🍵,茶味清香,配甜甜的葡萄柚,飲落好清爽 😋。🍧 招牌黑糖

🍛 滷水牛三寶飯 $60

🍜 蕃茄牛腱烏冬 $60

🦆 醉鴨舌 $32
醉鴨舌滷得好特別,食落即化,仲有淡淡嘅酒香,必點之選 🍶。

🍗 醉雞翼 $25
醉雞翼肉質鮮嫩,雞肉吸滿咗酒味,大滿足 ✨。

🐷 滷豬耳 $25
滷味好濃,食落好有膠原蛋白嘅感覺 💖。

🦑 炸花枝丸 $26
很有咬口,食落好滋味,真係好推薦 👌。

🥛 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $38 (加$3無乳糖鮮奶)
黑糖甜香同岩鹽鹹味完美結合,厚鮮奶又濃又滑,好飲 🍯。

🍊 葡萄柚冰茶 $32

🍧 招牌黑糖 $48
|三色芋圓 • 小芋圓 • 仙草 • 寒天 • 黑糖珍珠 • 芝士奶蓋|
有好多料,兩人食一個都得 👩‍❤️‍👨。每一口都有不同嘅口感,黑糖嘅甜香同芝士奶蓋好夾,真係好滿足!✨

🥭 芒果茶凍 $48
|三色芋圓 • 鮮茶凍 • 寒天 • 椰果 • 仙草|
芒果茶凍清甜解渴,配埋三色芋圓同椰果,食落口感好豐富,買嚟拎走都好 🍧。

💰 總計: $397, 2位用餐(沒有服務費)
2024-11-15
喺朗豪坊12/F見到呢間好可愛嘅餐廳吸引好多食客原來餐廳聯乘小薯茄製作出多款台式美食每個外賣盒子.連紙袋都有小薯茄造型店內仲有麗英嘅應援品添大人小朋友都食得好開心$88 午市套餐揀咗我最愛嘅滷肉飯仲可以自選兩款主食配料 同飲品+$18仲可以追加小食✨香酥雞排✨滷鴨舌✨台灣腸價格唔貴.超抵食✨蕃茄牛腱烏冬蕃茄湯底味道鮮甜配上軟腍嘅牛腱 同 滑溜溜嘅烏東係必試嘅主菜✨粒粒白桃烏龍香濃茶底加入粒粒桃肉味道香甜✨黑糖珍珠奶茶黑糖珍珠口感Q彈另外再加仙草.口感超豐富
喺朗豪坊12/F見到呢間好可愛嘅餐廳

黑糖珍珠口感Q彈
另外再加仙草.口感超豐富
2024-12-20
午餐
「倆仨杯」聯乘「小薯茄」嘅主題店登陸咗旺角朗豪坊!身為#小薯茄 嘅YouTube Channel粉絲, 當然要去支持吓啦😍!主打台式飲品、飯麵同小食, lunch time 過嚟仲可以試吓佢哋個 $88 set lunch, 包主食、兩款配菜、小食、飲品, 都幾抵㗎!門口有大大個蕃茄🍅同薯仔🥔俾大家打卡, 好得意呀~♥🥢蕃茄慢煮雞絲烏冬呢款係薯茄限定餐點之一, 烏冬好滑順, 啖啖都有蕃茄嘅鮮甜味!🥢醉鴨舌、滷鵝腸、滷豆腐每款都幾入味, 滷豆腐索晒啲滷汁, 好正~🥢炸花枝丸、芋泥地瓜球花枝丸炸至金黃香脆, 口感彈牙~ 芋泥地瓜球內餡有滿滿嘅芋泥, 台灣夜市必食💜🥢忠孝蘿蔔餅薄餅酥脆, 內餡有蘿蔔絲🥢忠孝紅豆餅 薄餅煎到兩面金黃色, 咬落酥脆, 裏面以紅豆餡做夾心🫘, 甜而不膩🍧芒果茶凍 芒果冰底配上三色芋圓🍡、鮮茶凍、寒天、椰果、仙草。芒果冰底冰涼清新🥭, 芋圓Q軟煙韌, 鮮茶凍帶有淡淡茶味🥤鳳梨蕃茄特飲「薯茄限定」飲品, 齋睇呢個組合已經覺得好特別!入口有酸甜清新嘅鳳梨味🍍, 飲落有少少蕃茄蓉🍅, 搭配綠茶底🍵, 輕盈清新!整體鳳梨風味比較突出, 值得一試, 好飲!🥤蜂蜜綠茶茶味甘香🍵

🥢蕃茄慢煮雞絲烏冬

🥢醉鴨舌、滷鵝腸、滷豆腐
每款都幾入味, 滷豆腐索晒啲滷汁, 好正~

🥢炸花枝丸、芋泥地瓜球

🥢忠孝蘿蔔餅
薄餅酥脆, 內餡有蘿蔔絲

🥢忠孝紅豆餅

🍧芒果茶凍

🥤鳳梨蕃茄特飲

🥤蜂蜜綠茶
茶味甘香🍵, 配搭香甜蜂蜜🍯, 好滋潤~
2024-12-19
Happy Friday當然要去happy吓,身為小薯茄嘅小粉絲,同朋友去旺角試吓哩間台式餐廳。✨炸花枝丸 $28 表層香脆,口感彈牙有嚼勁✨鹽酥雞 $32 外皮酥脆雞肉嫩滑juicy👍🏻✨鹽酥菇 $28 味道香濃惹味,鐘意食菇菌嘅朋友必試✨滷金錢肚 $28 夠入味而唔會韌✨滷封門柳 $32 滷水好入味,仲帶點點甜,肉味濃郁唔韌✨蕃茄牛腱烏冬 $62 有多種辣度可以選擇,今次揀咗走辣,蕃茄味濃郁,烏冬彈牙有咬口,牛腱唔會韌。✨醉雞捲烏冬 $62有多種辣度及湯底濃淡度可以選擇,個人揀咗BB辣+濃酒湯底。辣度剛剛好,唔太食得辣都可以試一試,醉湯底好香濃,雞捲肉質滑而不老,加埋彈牙烏冬唔錯👏🏻✨「🍅🥔招牌推薦」芒果茶凍 $48入面有三色芋圓、鮮茶凍、寒天、椰果、仙草,份量好大,夠哂兩個人一齊開心Share😆 食完炸物同鹹點,最後食哩個好清新解膩。✨「薯茄限定」開心蕃埋梨 $38 鳳梨同蕃茄嘅配搭夠哂特別,味道酸酸甜甜好開胃。✨「🍅🥔招牌推薦」粒粒白桃烏龍 $32茶底香濃唔苦澀,烏龍茶飲落口有淡淡的白桃香味,仲有粒粒果肉,味道清新。🔍整體感覺:餐廳座位唔多,但坐得都幾舒服,環境亦乾淨衞

✨炸花枝丸 $28
表層香脆,口感彈牙有嚼勁

✨鹽酥雞 $32
外皮酥脆雞肉嫩滑juicy👍🏻

✨鹽酥菇 $28
味道香濃惹味,鐘意食菇菌嘅朋友必試

✨滷金錢肚 $28
夠入味而唔會韌

✨滷封門柳 $32
滷水好入味,仲帶點點甜,肉味濃郁唔韌

✨蕃茄牛腱烏冬 $62

✨醉雞捲烏冬 $62

✨「🍅🥔招牌推薦」芒果茶凍 $48

✨「薯茄限定」開心蕃埋梨 $38
鳳梨同蕃茄嘅配搭夠哂特別,味道酸酸甜甜好開胃。

✨「🍅🥔招牌推薦」粒粒白桃烏龍 $32

🔍整體感覺:餐廳座位唔多,但坐得都幾舒服,環境亦乾淨衞生。全日唔需要加一,價錢亦優惠,性價比幾高。原來晏晝仲會有lunch set,下次要再去試吓🤭 餐廳仲有茶包禮盒買,一盒有三隻味,每隻味道仲有10包,已經帶走返屋企慢慢飲🛍
Hello 各位小薯茄🥔🍅成日睇小薯茄就會聽到呢一句今日就去左支持下佢地同倆仨杯cross over 既台灣餐廳食lunch一上到去就見到勁大個小薯茄仲有好多小薯茄精品擺設 fans一定唔可以錯過 講返d食物先 都有咁上下質素🙆🏻‍♀️-🍅(限定)蕃茄慢煮雞絲泡飯 $62見到限定一定要叫個蕃茄湯底勁濃 雞絲唔會鞋都幾開胃😏🥔Lunch Set $88起主食 滷肉飯 鹽酥雞 滷牛肋肉小食 台灣腸飲品 (限定)開心蕃埋梨+$13 鳳梨蕃茄 出奇地好飲 一D都唔怪加配小食 炸杏鮑菇 $18-🍅粒粒白桃烏龍 $32真係有白桃肉既烏龍茶茶底香 白桃肉唔會太酸 又係開胃-🥔招牌黑糖 $48勁勁勁大碗 仲有鬼咁多配料 同朋友Share先搞得掂-🍅炸花枝丸 $28台灣小食我一定會炸花枝丸 特別的喜歡-朗豪坊倆仨杯x小薯茄主題店旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖營業時間:12:00 - 22:00@ottershk
Hello 各位小薯茄🥔🍅

旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖
營業時間:12:00 - 22:00
@ottershk
6天前 0 浏览
今晚作為小薯茄粉絲的我去咗旺角朗豪坊的倆仨杯x小薯茄主題店,抵食 環境舒服,啱曬同朋友聚餐,坐低就可以睇住小薯茄食飯啦!😄👉🏻 蕃茄牛腱烏冬 $60 牛腱煮得剛好,蕃茄味濃👉🏻 醉豬手烏冬 $60 豬手肉質軟嫩,豬骨和筋骨入味,醉酒味帶點香氣,搭配烏冬真係OK!🐖🍜👉🏻 夜市雞捲 $28 雖然呢個雞捲只有一條,但是口感外脆內嫩,包住啲雞肉同蔬菜,口感好豐富🥢🐔👉🏻 芋泥地瓜球 $20 呢啲地瓜球外脆內軟,芋泥味香甜🍠✨👉🏻 滷雞翼 $25 雞翼滷得入味,肉質嫩滑,家的味道,配白飯食會更好!🍗🍚👉🏻 思孝蘿蔔餅 $25 呢個蘿蔔餅香脆可口,有點像家中自製pizza或薄罉的感覺,內裡嘅蘿蔔味道鮮明🥞😍👉🏻 鳳梨蕃茄特飲 $38 清甜可口,鳳梨同蕃茄嘅新奇搭配令我驚喜,飲完令人神清氣爽!🍹🍍👉🏻 粒粒自桃烏龍(含果肉)$32 清新,仲有幾特別的果肉🍑🍵👉🏻 招牌黑糖(甜品)$48 黑糖甜品味道超濃郁,口感滑溜🍮✨👉🏻 芒果茶凍(甜品)$48 呢個芒果茶凍清涼可口,芒果味道濃厚,喜歡冷的朋友一定要試試這個沙冰🍧🥭

👉🏻 蕃茄牛腱烏冬 $60
牛腱煮得剛好,蕃茄味濃

👉🏻 醉豬手烏冬 $60

👉🏻 夜市雞捲 $28

👉🏻 芋泥地瓜球 $20
呢啲地瓜球外脆內軟,芋泥味香甜🍠✨

👉🏻 滷雞翼 $25
雞翼滷得入味,肉質嫩滑,家的味道,配白飯食會更好!🍗🍚

👉🏻 思孝蘿蔔餅 $25

👉🏻 鳳梨蕃茄特飲 $38

👉🏻 粒粒自桃烏龍(含果肉)$32
清新,仲有幾特別的果肉🍑🍵

👉🏻 招牌黑糖(甜品)$48
黑糖甜品味道超濃郁,口感滑溜🍮✨

👉🏻 芒果茶凍(甜品)$48
2024-12-18 0 浏览
原本想飲杯野,但見佢午市套餐幾抵咁,就試下啦!我揀左醉湯烏冬+滷牛腱+醉雞卷+醉鴨舌+奶蓋炭焙烏龍清甜醉雞湯為上煙韌烏冬好夾!佢地採用特別調配既台南冰糖滷汁,令到滷水類全部炆得軟稔入味,牛腱煮得剛好,不太韌也不會過稔!花雕酒味香濃而不嗆!雞卷雞肉嫩滑,鴨舌處理得好好,入味之餘口感Q彈無腥味最中意佢個炭焙烏龍飲得出係靚茶,烤過之後入口更回甘香醇,配上芝士奶蓋又幾正另外揀左滷肉飯+滷牛肋肉+脆炸雞扒+台灣腸+芒果奶蓋草莓沙冰肥瘦均勻既滷肉撈埋煙韌珍珠米,配上辣辣地既榨菜,好吃!牛肋肉牛味香濃~十分軟稔!雞扒外面炸得香脆但入面仍然軟嫩。芒果奶蓋草莓沙冰味道唔假~仲揀左小食:夜市雞捲用炸到脆卜卜、皮下脂肪無晒既雞皮包住鮮嫩既雞肉,一口咬落去爆汁,大滿足!炸花枝丸上枱熱辣辣,食到好香魚味同花枝味,口感實在啖啖肉鳳梨蕃茄特飲見係佢地signature, 當然要試下啦~原來酸甜鮮味既蕃茄仔同菠蘿加上清新綠茶係出奇地夾,飲落好順口!入面仲有粒粒菠蘿芒果茶凍芋圓入面有仙草凍、台灣芒果刨冰、寒天同清香茶凍,食落有唔同層次又好清新!刨冰底都有清香茶味,唔會過甜
原本想飲杯野,但見佢午市套餐幾抵咁,就試下啦!
我揀左醉湯烏冬+滷牛腱+醉雞卷+醉鴨舌+奶蓋炭焙烏龍

仲揀左小食:
夜市雞捲

炸花枝丸
上枱熱辣辣,食到好香魚味同花枝味,口感實在啖啖肉

鳳梨蕃茄特飲

芒果茶凍芋圓

滷肉飯加滷水牛肋肉
炸物
醉鴨舌
滷肉飯加滷水牛肋肉
炸物
醉鴨舌
好友是小薯茄的忠實擁躉,收到消息就催我與他到場支持😂想不到有意外驚喜。✨ 醉鴨舌✨ $32鴨舌一口一件,進食方便,而且份量不少。一啖入口,酒香濃郁撲鼻,爽脆可口,極速光盤。✨ 滷雞心✨$25✨ 滷金錢肚✨$25滿滿台南特色,以冰糖滷水滷至入味。顏色亮澤,賣相吸引。一上枱就聞到陣陣滷香,且滷得非常入味,非常爽口😋。✨ 鹽酥雞✨$28✨ 炸花枝丸✨ $26炸物即叫即炸,熱氣騰騰😍。鹽酥雞炸粉撲,外脆內軟,內裏Juicy,好吃。花枝丸大粒彈牙,非常有咬感。✨ 芋泥地瓜球✨$20超愛這個😍😍外面甘脆可口,撕開裏面滿滿芋泥餡,軟腍香甜, 十分煙靭。✨ 蕃茄牛腱烏冬✨ $60以新鮮蕃茄打造湯底,飲落酸甜可口。牛腱大塊厚身,炆得軟腍,的確高質。✨ 醉豬手烏冬✨$60湯底香濃入味,豬手非常Q彈,入口即化,滿滿骨膠原,食完覺得好開心。✨ 粒粒白桃烏龍(含果肉)✨$32以正宗台灣烏龍茶做底茶,茶味香濃,入口順滑。內有滿滿桃肉,有咬感得來非常清新。✨ 鳳梨蕃茄特飲✨ $38給我超大驚喜😍😍鳳梨搭配蕃茄,想不到超級合適。鳳梨的酸甜被爽口的蕃茄中和,甜而不膩,餘韻非常清新。✨招牌黑糖✨$48內含三色芋圓,微甜而

✨ 醉鴨舌✨ $32

✨ 醉豬手烏冬✨$60

✨ 粒粒白桃烏龍(含果肉)✨$32

✨ 鳳梨蕃茄特飲✨ $38

✨招牌黑糖✨$48
內含三色芋圓,微甜而綿密,仙草滑嫩。淋上芝士奶蓋,多了一股奶香味,更具風味。

是次晚上打卡,發現原來他們有提供午市套餐,都只是$88元,下次再找機會定必再訪。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻旺角 #big_big_foodie食勻香港

薯茄限定店 - 倆仨杯小薯茄主題店*☀️呢間位於朗豪坊12樓嘅食肆,陽光非常充足,有一班年輕人主理,主打台灣料理。呢一日我哋叫咗兩份88蚊嘅午餐,真係好正!🍜 滷肉烏冬配鹽酥雞扒同埋鹽酥雞粒滷肉烏冬,烏冬嘅口感彈牙,滷肉鮮嫩,鹽酥雞扒外脆內嫩,鹽酥雞粒香脆可口,簡直係絕配!🍄 杏鮑菇同台灣腸杏鮑菇鮮嫩多汁,台灣腸鹹香夠味,呢個組合真係一流,食落去非常滿足!🥤 台式飲品台式飲品種類豐富,呢日我哋揀咗綠茶 同埋芋頭鮮奶,清新解渴,真係好正!🍜 醉烏冬配滷牛展、鹵水牛肉、鹵水豆腐同炸花之丸醉烏冬酒香濃郁,滷牛展軟腍入味,鹵水牛肉嫩滑,鹵水豆腐細滑,炸花枝丸夠火喉🦆 醉鴨舌滷鴨舌同鹵水雞翼醉鴨舌嫩滑多汁,滷鴨舌入味,鹵水雞翼外脆內嫩,味道濃郁,非常美味!🍮 甜品 - 芋圓同芒果甜品方面,芋圓細滑香甜,芒果鮮嫩多汁,呢個組合真係超豐富,完美收尾!📍 地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖#小薯茄限定店 #倆仨杯小薯茄主題店 #朗豪坊 #台灣料理 #滷肉烏冬 #醉烏冬 #鹽酥雞 #台式飲品 #滷牛展 #鹵水牛肉 #芋圓芒果 #香港美食 #餐廳推薦希望大家都可以嚟試下呢間高質素嘅台灣料理餐廳,享受
薯茄限定店 - 倆仨杯小薯茄主題店*☀️

🍜 滷肉烏冬配鹽酥雞扒同埋鹽酥雞粒

🍄 杏鮑菇同台灣腸

🥤 台式飲品

🍜 醉烏冬配滷牛展、鹵水牛肉、鹵水豆腐同炸花之丸

🦆 醉鴨舌滷鴨舌同鹵水雞翼

🍮 甜品 - 芋圓同芒果

📍 地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖

希望大家都可以嚟試下呢間高質素嘅台灣料理餐廳,享受呢啲美味嘅佳餚!🍜🍄🥤🍮😊✨

話說🍅小薯茄聯乘倆仨杯🥤系朗豪坊開左間主題店😚身為小薯茄既YT粉,梗係要過去朝聖下啦💕我地食左:⬇️⬇️🌟午市套餐🌟 $88▫️主食揀1有滷肉飯、醉湯烏冬、手工麵線、滷肉拌烏冬可以揀我地揀左✨滷肉飯✨同✨滷肉烏冬✨,滷肉鬆軟唔肥又夠多,加埋咸中帶甜既滷肉汁可以講系送咩都好食😋▫️主食揀2 有滷牛肚、滷牛肋肉、滷雞翼、香酥雞扒、蔥油雞絲、鹽酥雞、醉雞捲、醉雞翼、滷牛展等充滿台灣特色既小食可以揀我地分別揀左✨醉雞翼✨、✨蔥油雞絲✨、✨酥香雞扒✨同✨滷牛腱✨蔥油雞絲蔥香十足,醒神惹味‼️酥香雞扒外酥內嫩兼有少少辣,勁香口‼️滷牛腱筋肉兼備,鮮香肉嫩又多汁,送飯真係唔少得👍🏻▫️小食揀1可以揀既有台灣腸、醉鴨舌滷豆腐同滷雞髀菇我地揀左✨醉鴨舌✨同✨滷雞髀菇✨雞髀菇肉厚彈牙甜甜地,夠哂有特色❗️▫️飲品跟餐本身可供選擇既有芝士奶蓋.烘焙烏龍茶、鐵觀音奶茶、檸檬紅茶、仙草冬瓜茶、同蜂蜜綠茶如果覺得主餐牌嘅飲品更加吸引,可以補差價選配其他飲品,所以我地補差價揀左:✨鳳梨蕃茄特飲✨+ $13呢個配搭好特別同少見,飲落菠蘿味比較突出,酸酸甜甜咁好清新❣️✨粒粒白桃烏龍✨ + $7帶有濃烈白桃香同白桃果肉既烏龍茶清香跳脫,高
話說🍅小薯茄聯乘倆仨杯🥤系朗豪坊開左間主題店😚

身為小薯茄既YT粉,梗係要過去朝聖下啦💕

我地食左:⬇️⬇️

🌟午市套餐🌟 $88

▫️主食揀1

有滷肉飯、醉湯烏冬、手工麵線、滷肉拌烏冬可以揀

▫️主食揀2

蔥油雞絲蔥香十足,醒神惹味‼️

酥香雞扒外酥內嫩兼有少少辣,勁香口‼️

滷牛腱筋肉兼備,鮮香肉嫩又多汁,送飯真係唔少得👍🏻

▫️小食揀1

可以揀既有台灣腸、醉鴨舌滷豆腐同滷雞髀菇

我地揀左✨醉鴨舌✨同✨滷雞髀菇✨

雞髀菇肉厚彈牙甜甜地,夠哂有特色❗️

▫️飲品

✨鳳梨蕃茄特飲✨+ $13

✨粒粒白桃烏龍✨ + $7

帶有濃烈白桃香同白桃果肉既烏龍茶清香跳脫,高質💕

🧡套餐+ $18可加配

炸花枝丸、芋泥地瓜球、炸杏鮑菇、同台式粗薯條

我地加左鮮味彈牙既✨花枝丸✨,-份有4粒,酥香唔油好味道👍🏻

另外仲加左:

✨醉鴨舌✨$32

鴨舌爽滑Q彈既質感+醇香既酒香,完全系小妹中意既味道👅

✨醉雞翼✨$25

入哂味既雞翼酒香噗鼻,肉質又夠滑‼️

✨招牌黑糖芋圓甜品

內含三色芋丸、小芋丸、仙草、寒天、黑糖珍珠同芝士奶蓋

用料豐富又重手,2個人share岩岩好‼️芋丸軟糯Q彈好口感,同爽口滑溜既仙草同寒天碰撞得好有火花‼️

🍅俩仨杯x小薯茄主題店

📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖

港鐵旺角站E1出口,步行約1分鐘
2024-12-16 0 浏览
今日同朋友去咗倆仨杯x小薯茄主題店,估唔到性價比咁高,雖然我哋去食dinner但原來佢哋晏晝仲有$88 lunch set,下次會過去試吓💫✨滷金錢肚好入味唔靭✨鹽酥雞仲keep到juicy✨芋泥地瓜球脆脆入面有芋泥✨蕃茄牛腱泡飯都係用上新鮮蕃茄,淡淡飯都有蕃茄,牛腱好淋好入味。✨醉雞捲烏冬雞肉仲係嫩嘅配上彈牙烏冬。✨忠孝紅豆餅有紅豆餡無得輸。✨忠孝蘿蔔餅蔥油餅咁嘅質地但入面係蘿蔔,幾好食。✨招牌黑糖大大碗有齊仙草、芋圓、冰沙。✨粒粒白桃烏龍(含果肉)好多果肉好有咬口。✨鳳梨蕃茄特飲用新鮮蕃茄打成,味道特別。

✨滷金錢肚
好入味唔靭
✨鹽酥雞
仲keep到juicy
✨芋泥地瓜球
脆脆入面有芋泥

✨蕃茄牛腱泡飯
都係用上新鮮蕃茄,淡淡飯都有蕃茄,牛腱好淋好入味。

✨醉雞捲烏冬
雞肉仲係嫩嘅配上彈牙烏冬。

✨忠孝紅豆餅
有紅豆餡無得輸。

✨忠孝蘿蔔餅
蔥油餅咁嘅質地但入面係蘿蔔,幾好食。

✨招牌黑糖
大大碗有齊仙草、芋圓、冰沙。

✨粒粒白桃烏龍(含果肉)
好多果肉好有咬口。
✨鳳梨蕃茄特飲
用新鮮蕃茄打成,味道特別。
2024-12-15 0 浏览
作為小粉絲,小薯茄餐廳一定支持位置朗豪坊頂層嗰堆餐廳,開放式位置好多打卡位,超開心食物要買咗先入去搵位坐,價錢都幾平平均每一樣小食都係廿零蚊所以可以食多幾款,食物整得都幾快,唔係咁好嘅係全部用即棄食物今次叫咗醉雞翼、滷水雞翼、滷水牛肚、牛𦟌、鹽酥雞、花枝丸、台灣腸、出色推介:炸雞卷好多肉汁,好好味,我自己比較鍾意佢滷水雞翼,入味夠甜,仲嗌咗蔥油雞絲飯我哋嗌埋甜品一個兩份食,我哋揀咗芒果冰嗰個食完熱氣嘢食呢個啱晒
作為小粉絲,小薯茄餐廳一定支持
位置朗豪坊頂層嗰堆餐廳,開放式位置
好多打卡位,超開心

食物要買咗先入去搵位坐,價錢都幾平
平均每一樣小食都係廿零蚊
所以可以食多幾款,
食物整得都幾快,唔係咁好嘅係全部用即棄

食物今次叫咗

好多肉汁,好好味,我自己比較鍾意佢滷水雞翼,入味夠甜,
仲嗌咗蔥油雞絲飯
我哋嗌埋甜品一個兩份食,我哋揀咗芒果冰嗰個
食完熱氣嘢食呢個啱晒

2024-12-14 0 浏览
📍位於旺角朗豪坊12樓嘅「倆仨杯x小薯茄主題店」,真係一個唔可以錯過嘅新晉美食聖地!😋呢度嘅菜式唔只係味道出色,連賣相都超吸睛,絕對係Foodie們嘅天堂!💯✨ **蕃茄牛腱烏冬**  一上枱就聞到濃郁嘅蕃茄香氣,湯底鮮甜得黎又夠濃厚,入口帶少少酸酸甜甜嘅感覺,超級開胃。牛腱煮得好腍滑,咬落滿口膠質,而且烏冬亦彈牙到不得了,食完一碗仲想Encore!🍅🐄✨ **醉封門柳烏冬**  呢款就係酒香迷人嘅代表!封門柳帶有微微酒香,肉質嫩滑,搭配烏冬一齊食,簡直係味蕾嘅小宇宙爆發!🍶🐷✨ **鹵鴨舌 & 鹵金錢展**  呢兩款鹵水小食係必點!鴨舌鹵得入味,口感Q彈,每一啖都夠香濃。至於金錢展,油脂比例啱啱好,咬落即化,鹵香滲透到每一絲脂肪,簡直停唔到口。🦆💛✨ **黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶**  飲落層次感超豐富!黑糖甜而不膩,珍珠煙韌有嚼勁,加上岩鹽厚奶嘅鹹香味,真係飲完一口就愛上!🧋✨✨ **宇治抹茶紅豆鮮奶**  抹茶清香中帶點甘,紅豆粒粒分明,甜度啱啱好,配埋絲滑嘅鮮奶,簡直係抹茶控嘅最愛!🍵❤️食後感:整體嚟講,呢度嘅菜式各方面都處理得非常出色,無論係賣相定味道都俾人一種「每一啖都值得細味」

✨ **蕃茄牛腱烏冬**

✨ **醉封門柳烏冬**

✨ **鹵鴨舌 & 鹵金錢展**

✨ **黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶**

✨ **宇治抹茶紅豆鮮奶**

食後感:整體嚟講,呢度嘅菜式各方面都處理得非常出色,無論係賣相定味道都俾人一種「每一啖都值得細味」嘅感覺。🌟呢間主題店真係又靚又好味,無論約朋友定同屋企人一齊黎都好啱!💕

📍地址:亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖

2024-12-12 47 浏览
原來朗豪坊都開咗「倆仨杯」😎呢間仲要係同「小薯茄」crossover🍅今次除咗要食我最鍾意嘅大大碗滷肉飯,仲一定要試吓小薯茄 special餐點❣️嚟到先知原來午餐款式配搭勁多,1個午餐可選1款主食、3款小食加飲品,下次晏晝經過旺角一定要試吓😎滷肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️份量超大嘅滷肉飯,經過尖沙咀店都會買嚟食,嚟到呢度又點可以少得佢呢🫢滷肉飯一如以往keep到高水準,係呢度必食之選👍🏻小薯茄蕃茄牛腱烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢款係小薯茄special餐點之一,好鍾意呢度嘅烏冬煮得軟硬適中,蕃茄味道好清新,但係配埋味道濃郁嘅牛腱又覺得好夾😉滷味 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次叫咗滷鴨舌、滷封門柳、滷雞髀菇、滷豆腐,滷味係勁入味,我覺得味道媲美台灣夜市🤤我誠意推介滷豆腐同埋滷封門柳,以為滷豆腐會好普通,點知原來索晒啲滷汁咬落去係勁juicy😍另外封門柳好軟淋唔會滷到老晒,份量仲要好多!炸物 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️點咗鹽酥雞同埋單骨雞翼 ,我覺得單骨雞翼更出色,因為真係炸得好香脆🤓醉豬手 ⭐️⭐️⭐️⭐️食豬手可以補充骨膠原🤣豬手軟腍膠質好重,酒味唔算太過濃郁,所以應該大家都可以食到😉九層塔抓餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️九層塔味道好重,我覺得如果可以加埋蛋,就會
原來朗豪坊都開咗「倆仨杯」😎
呢間仲要係同「小薯茄」crossover🍅
今次除咗要食我最鍾意嘅大大碗滷肉飯,
仲一定要試吓小薯茄 special餐點❣️

嚟到先知原來午餐款式配搭勁多,
1個午餐可選1款主食、3款小食加飲品,
下次晏晝經過旺角一定要試吓😎

滷肉飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
份量超大嘅滷肉飯,
經過尖沙咀店都會買嚟食,
嚟到呢度又點可以少得佢呢🫢
滷肉飯一如以往keep到高水準,
係呢度必食之選👍🏻

小薯茄蕃茄牛腱烏冬 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款係小薯茄special餐點之一,
好鍾意呢度嘅烏冬煮得軟硬適中,
蕃茄味道好清新,
但係配埋味道濃郁嘅牛腱又覺得好夾😉

滷味 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今次叫咗滷鴨舌、滷封門柳、滷雞髀菇、滷豆腐,
滷味係勁入味,
我覺得味道媲美台灣夜市🤤
我誠意推介滷豆腐同埋滷封門柳,
以為滷豆腐會好普通,
點知原來索晒啲滷汁咬落去係勁juicy😍
另外封門柳好軟淋唔會滷到老晒,
份量仲要好多!

炸物 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
點咗鹽酥雞同埋單骨雞翼 ,
我覺得單骨雞翼更出色,
因為真係炸得好香脆🤓

醉豬手 ⭐️⭐️⭐️⭐️
食豬手可以補充骨膠原🤣
豬手軟腍膠質好重,
酒味唔算太過濃郁,
所以應該大家都可以食到😉

九層塔抓餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️
九層塔味道好重,
我覺得如果可以加埋蛋,
就會咁Perfect👍🏻

芒果奶蓋草莓沙冰 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款係小薯茄特飲,
甜度係已經調校好唔可以少甜,
估唔到飲落甜度啱啱好,
第一次試芒果奶蓋,
質地就好似好杰嘅芒果奶昔,
好好飲下次會再買😍

鳳梨紅茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
可以揀紅茶或者綠茶,
朋友鍾意茶味濃郁啲,
所以揀咗紅茶,
加埋鳳梨酸酸甜甜好開胃!

芒果奶蓋草莓沙冰
鹽酥雞+單骨雞翼
滷豆腐
九層塔抓餅
2024-12-11 40 浏览
得知小薯茄聯同台式飲品店倆仨杯於朗豪坊開設了主題餐廳,今天終於去朝聖了。貪心的我倆一不小心就點了滿桌東西......主食有飯有烏冬,更設有符合主題的限定蕃茄湯底。小食的選擇亦有很多,分為醉、炸以及台南冰糖滷水3大系列。新派的冰糖滷水配方完全滲透食材,鹹甜適中非常入味。另外餐廳於平日設有$88的午市套餐,包括小食、主食和飲品,合共20多種配搭任君選擇。如此豐富價格又相宜,附近的上班一族可以一試!限定店更推出了特別版茶包禮盒,有我最愛的白桃烏龍❤️

限定店更推出了特別版茶包禮盒,有我最愛的白桃烏龍❤️