2011-07-15
朋友仔生日饭交由我负责,好大压力㖞,如果拣错餐厅,食得唔开心就敝喇 ~ 多谢各位好友对我既信任 ﹗我第一次黎,亦系第一个到,一早已订定枱,所以完全唔洗等。时间尚早,所以无咩食客,环境好清静,见装修恰似日本小店,都几好。墙上都好日本传统地挂上木制餐牌。依度有免费 Wi-fi 方便食客,有需要时可按服务钟,又有电视睇,配套唔错。萤光鱿鱼,黎个前菜开开胃先。好鲜味,食其天然海水味夹杂住墨汁味道,咸咸地又甜甜地,一定要卷埋青瓜丝同吃,层次会更丰富。口感鲜嫰爽口弹牙,好好味,而且呎吋比我食开既仲大只少少,我起码食左六七只呀 ﹗𩽾𩾌鱼肝,再黎都系前菜 ﹗鱼肝一啲都唔腥,凉伴跟酸汁葱花麻油,非常醒胃。鱼肝味道甘香,口感油润软棉棉,好肥美啊。三文鱼沙律,三文鱼切成粒状伴与新鲜蔬菜配沙律酱,口感够冰凉又酸酸甜甜,转眼大家已成碟清晒喇,证明系好受欢迎既。蚬肉面豉汤,我最钟意就系饮热腾腾既汤架喇。饮落有淡淡蚬味,面豉沟得浓淡适中,温度够晒热、好好味。发现有一粒大大只既蚬肉㖞,梗系即时啪落口啦,唔新鲜既,有少少嗅㖞,失望啊,汤就好好饮。甜虾,滑溜鲜甜爽口,过关。油甘鱼,我既致爱,鱼脂激丰富,超甜,最最最甜系红
甜虾,滑溜鲜甜爽口,过关。油甘鱼,我既致爱,鱼脂激丰富,超甜,最最最甜系红色位置,一定要抢黎食呀 ﹗三文鱼反卷,平平无奇,普通,而且啲饭唔够干爽,略为黏口。
什锦刺生并盘,不得了 ﹗件件都超肥美、香甜非常,活海胆、金目鲷、带子、油甘鱼、牡丹虾、鲷鱼、赤贝、极上吞拿鱼腩,每件都新鲜无比无得弹,真系要抢先得喇﹗嫰嫰嫰﹗特别要提提海胆跟清甜青瓜,依个配搭好少见,味道非常清新,又带海胆鲜味,正。
日式炸豆腐,外层炸得香口,里面嫰滑,跟甜豉油同吃,虽然我对甜食无咩兴趣,但都唔错,面层似甜腐皮啰。
烧烟肉蚝巻,先榨点鲜柠汁提升鲜味,又可减低煎炸感,就即刻整旧啪入口。珍珠蚝鲜嫰多汁,肥嘟嘟,非常 creamy ﹗仲有淡淡海水味加上鲜蚝甜味 ﹗正呀 ﹗外面卷住折然不同浓味、咸香、咽靭既烟肉 ﹗两个极端并埋一齐,既特别又好味,全枱朋友都非常欣赏。
盐烧美国牛小排,食日本野,突然黎件美国牛,如果系神户牛、松阪牛会更适合。食牛我爱食 3 成熟 medium rare,但唔要血淋淋有血水系只碟度啰。牛肉口感几硬又靭,牛味虽浓,但较为沉实,要点芥苿酱一齐食先得,一试无妨。
盐烧鲭鱼,半条,鱼味非常浓郁、肉汁又丰富,口感鲜嫰,鱼油咁香,外层烧得香脆,加少少鲜柠提升鲜味,无投诉,好味。
日式炒什菜,日式炒什碎?卖相真系麻麻地,有芽菜、椰菜、冬菇丝、甘荀丝,味道清淡甜简单唔油腻,免免强强啦。
盐烧薄牛舌,点解会系薄既?唔系全部都系用厚烧架咩?口感同味道差一大截㖞。薄牛舌口感爽,牛味浓,满意。
稻庭冷乌冬,真真系系好嫰滑又咽靭弹牙,用冰水浸过,入口好清凉舒服,好有米香,跟淡酱油同吃,十分冶味。稻庭冷乌冬配日本酱酒,淡酱油加入葱碎、子姜片及少量芝麻,乌冬本身只有米香味道,所以要跟酱油同吃,依个秘制酱料既特别又美味,好开胃,令人有种想继续食多啲既感觉。
日式海鲜炒饭,用日本珍珠米炒,多款海鲜粒粒加椰菜,本身我好怕炒饭湿淋淋同埋有蔬菜系入面,今次两样有齐,所以唔多喜欢。试左两啖,啖道还可以,虽然系湿左啲,但不失其香味,而珍珠米真系肥嘟嘟又咽靭。