2020-08-01 638 浏览
同朋友由东涌地铁站出发, 行山至昂坪, 行咗两个几钟终于上到嚟啦 行一行昂坪360市集, 再行下大佛, 走之前当然要食碗豆腐花先啦 之前一向都系宝莲寺外嘅餐厅食的, 今次我同朋友行下行下, 见到有块板写山水豆腐花, 便行到入寺内, 都系第一次行入黎,见到有呢个小食亭, 又有我哋想食嘅豆腐花, 一于试一试 豆腐花好大碗,有热和有冻的, 佢哋会加咗姜糖汁, 好好食, 有豆香除咗豆腐花有豆浆仲有其他糕点和炒米粉, 仲试咗个绿茶眉豆糕, 绿豆红豆糕, 艾糕绿豆眉豆茶果 - 正呀, 好有长辈在生时整的味道, 外婆去了天家后, 要自己外面买黎食, 仲要唔系咁容易买到绿茶红豆糕 - 好香的茶味, 比较幽香清甜, 适合食淡味的人艾糕 - 去湿之选朋友和我都好满意, 价钱大众化, 也坐得舒服, 下次再来

艾糕 - 去湿之选

朋友和我都好满意, 价钱大众化, 也坐得舒服, 下次再来

2020-07-06